Ново приложение помага на незрящите да виждат звездите

Юма Деко е създал приложение, което дава на незрящите „ефимер” или астрономическа информация за обект в слънчевата система (снимка: University of Queensland)

Приложение, разработено от студенти в Университета в Куинсланд, помага на хората с увредено зрение да виждат звездите и планетите в нашата слънчева система и да „навигират” сред тях.

Юма Деко, студент в департамента по информационни технологии и електроинженеринг в университета, се влюбил в науката за космоса, когато бил на седемгодишна възраст. Когато обаче загубил зрението си през 2009 г., вече не можел да гледа в небето и да се любува на гледката.

„Днес има безброй инструменти, софтуер и приложения, които дават ясна представа за небето и неговите звезди и планети”, казва той пред университетския сайт. „Те вероятно са прекрасни, но не са проектирани да са достъпни за незрящи хора”.

„Затова се заех със задачата да създам приложение, което да прави точно това – за мен и всички останали слепи потребители, които имат същия интерес и любопитство към това, което блести над главите ни 24 часа в денонощието”, разказва Деко.

Юма и неговият екип спечелиха кръга на „Space App Challenge” на НАСА в Бризбейн с концепцията за приложението, което искат да създадат. „Аз го проектирах така, че потребителят може да получи това, което се нарича „ефимер” или астрономическа информация за обект в слънчевата система”, уточнява студентът.

„Направих това с помощта на данните на НАСА, както и с предоставянето на множество географски карти на земята, представящи различни динамични и нединамични графики на сателитни проучвания”, пояснява той.

Сега младежкият екип ще се готви за националното състезание с надежда да се класира и за международния етап на „Space App Challenge”. Отделът за образование на Apple ще използва приложението в предстоящата среща „Образование и достъпност” в Дубай в началото на следващия месец.

Коментар