Amazon планира магазини без касиери по летищата

Големите летища са подходящи нови местоположения за магазините без касиери на Amazon (източник: CCO Public Domain)

Онлайн търговецът Amazon.com ще се стреми да разгърне своите магазини без каси и касиери, известни като Amazon Go, по летищата в опит да спечели прегладнелите, притиснати от времето пътници, според източници на Ройтерс, запознати със стратегията на компанията.

Вече няколко месеца Amazon разгръща своите магазини Amazon Go, в които няма каси и касиери. Клиентите сканират своите смартфони на входа на магазина. След това взимат каквото им е нужно от рафтовете, а камери „гледат” кой какво слага в чантата си. Когато купувачите са готови, те просто напускат магазина, а Amazon приспада сметките направо от кредитните им карти.

От януари досега Amazon отвори седем такива магазина, включително в Чикаго, Сан Франциско и родния си град Сиатъл. Сега обаче Amazon се е сетил, че големите американски и международни летища са подходящи нови местоположения за подобни магазини. Компанията вече се е свързала с много от тях с предложение да направи свои магазини там.

Представители на няколко летища са коментирали пред Ройтерс, че преговорите са само в първоначална фаза. Онлайн търговецът ще трябва да участва в конкурсни процедури, каквито се прилагат от всички летища за отдаване под наем на търговските пространства.

Човек, запознат със стратегията, е потвърдил пред агенцията, че Amazon „проучва как магазините без каси и касиери могат да бъдат отворени по летищата” и че за проучването е назначен специален служител с богат опит в подобни проекти.

Коментар