Руският гигант Yandex обяви първия си смартфон

Yandex.Phone излиза на пазара с редица предварително инсталирани приложения (снимка: Yandex)

Руският интернет гигант Yandex пусна първия си смартфон – дългоочаквано навлизане на пазара на хардуер на база вече популярните онлайн услуги и приложения на компанията.

Фирмата е известна с най-широко използваната уеб-търсачка в Русия и бившия съветски регион. В последно време компанията активно работи за разширяване на портфолиото си с цел да защити своя пазарен дял.

Yandex създаде редица популярни приложения за различни услуги – от таксиметрови поръчки до доставки на храна. Новото устройство, наречено Yandex.Phone, е в продажба от четвъртък в Русия за 17 990 рубли.

Цената на смартфона е по-ниска от тази на конкурентите модели на Apple и Samsung. Телефонът работи с операционна система Android. Макар че дизайнът е създаден от Yandex, устройството се произвежда в Китай.

Различните приложения за плащане, музика, карти, такси и храна на Yandex са предварително инсталирани на телефона. Той има и гласов асистент, наречен „Алиса”, който използва изкуствен интелект и е подобен на Alexa на Amazon.

Yandex.Phone работи с операционна система Android и включва изкуствен интелект Алиса (снимка: Yandex)

„Ние изградихме Yandex.Phone, за да предложим на руските потребители смартфон, оборудван с всички локализирани инструменти, които помагат на потребителите да се справят по-добре с ежедневните си задачи”, заяви официалният представител на Yandex Фьодр Йежов.

„В този смартфон приложенията на Yandex са представени под формата на екосистема, в средата на която е Алиса”, уточни Йежов.

Моделът има 5,65-инчов Full HD+ екран, осемядрен процесор Snapdragon 630, двойна основна камера 16MP+5MP и селфи камера 5MP, оперативна памет 4B и флаш сторидж 64GB, батерия 3050 мАч и операционна система Android 8.1.

Коментари по темата: „Руският гигант Yandex обяви първия си смартфон”

добавете коментар...

  1. Saevar

    до ха
    много добре казано, аз лично ползвам Яндекс търсачката от няколко години както и техните публични ДНС-и, а жена ми си инсталира техния браузър и го ползва вече година и нещо не съм я чувал да се оплаква, и аз мисля че това тяхното тръгне ли добре ще си направят тяхна ОС

  2. ха

    Яндекс е софтуерна компания и са наясно какво правят. Преди време се пробваха да правят свой браузър, защото потребителите масово използват търсачката по подразбиране в браузъра, без да се интересуват каква е (а тя не е Yandex, а Google в обичайните браузъри). Но ето че десктоп компютрите не са фактор вече и Яндекс минават към смартфоните. В случая си мисля, че те не се нуждаят от много потребители – трябва им съвсем малка група от фенове закупили такива устройства, за да може Яндекс да разработва своя версия на Андроид, която по-късно ще предлага вероятно на други производители на сматфони (естествено Yandex търсачката ще е по подразбиране само за тези продукти, продавани в Русия).

    Нищо общо с Правеца в случая. При “възраждането” на Правеца нямаше никаква марка на практика, а само се опитваше да се използва някаква форма на сляп национализъм… Руснаците си гонят бизнес интереса и то разумно в случая.

  3. билли

    Дори и руснаците се изсмяха на напъните на Яндекс да представи нискобюджетен китайски телефон с морално остарял хардуер…

  4. Фофу

    Нещо като онзи нашия дето се беше вдъхновил да възстановява Кривец-а (Правец-а). Дето май и емблемата щеше да е произведена в Китай.

  5. Българин

    айфоня е един супер надценен боклук. Производството му струва $300, а го продават за $1000. В тези $700 голяма част е маркетинг – пари да те облъчват денонощоно по американските телевизии и медии, че без айфон не можеш да живееш.

  6. Той

    Господине, не сте прав за айфона, първо: технологията за хардуера е американска, просто я произвеждат в Китай за по-евтино и второ: iOS също е американска операционна система, а че айфонът е боклук, това е друга тема.

  7. Anonymous

    За iPhone поне са си написали софтуера и са се постарали да има някакъв custom дизайн, а останалото си е китайско. В руското чудо на чудесата нищо няма освен надписа Yandex.Phone и да са сложили иконка към Yandex с default search Yandex с което се изчерпва всичко.

  8. Anonymous

    Нищо руско не виждам нито хардуер, нито дизайн, нито софтуер. Най-много да са бутнали бръмбар, троянски кон за следене ама и това не е уникално, защото всички други също го правят.

  9. Yo

    По тази логика и iPhone не е американски телефон. Ясно е, че всичко се произвежда в Китай, нищо ново под слънцето.

  10. Той

    “Моделът Yandex.Phone работи с Android и се произвежда в Китай”…:D 😀

    Кое му е руското? Дори кирилицата не е руска. 😀 😀
    И в България можем да поръчаме изработка на някакъв смартфон и да му сложим Андроид.

    😀 😀 😀

Коментар