Раница с изкуствен разум води незрящите

AI раница помага на незрящите да се придвижват в пространството
(снимка: CC0 Public Domain)

Екип от изследователи от Университета в Джорджия създаде раница, оборудвана с изкуствен разум, насочена към замяна на кучетата-водачи и белите бастуни за незрящи. За новата разработка съобщи на уебсайта си корпорацията Intel.

Технологията за подпомагане на незрящи хора да се придвижват в публичното пространство се подобрява през последните години, най-вече благодарение на приложенията за смартфони. Но подобни приложения, отбелязва екипът, не са достатъчни.

За да се направи надеждна система за подпомагане, групата е проектирала модул за изкуствен интелект, който може да бъде поставен в раница и да се носи от незрящия човек, за да му осигури много по-добра представа за обкръжаващата го среда.

Раницата съдържа интелигентна AI система, работеща на лаптоп, и снабдена с OAK-D камери (които, освен че предоставят информация за препятствия, могат да предоставят и информация за дълбочината), скрити в жилетката или якето. Камерите работят с Movidius VPU на Intel и са програмирани с помощта на инструментариума OpenVINO.

Има и колан, който се връзва на кръста и съдържа батерии за системата. Изкуственият интелект е обучен да разпознава предмети, които зрящият пешеходец би видял, когато се разхожда в даден град – като коли, велосипеди, други пешеходци или дори надвиснали клони на дървета.

Системата също така е обучена да разпознава традиционните видове терен като тротоари, трева, бордюри и настилка – както и множество пътни знаци. Тя може да чете думите и да ги конвертира в съобщения до незрящия. Има също GPS устройство и приемник, свързани към микрофон, така че потребителят да може да говори със системата. Той получава гласови съобщения от системата чрез Bluetooth слушалка.

На практика потребителят слага раницата на гърба си и се отправя навън, където може да прекара до осем часа с умната система на гръб. Той може да избере да слуша поток от коментари, които описват непосредствената обкръжаваща среда, или системата да отговаря на въпросите му.

И в двата случая системата предупреждава потребителя за препятствия като бордюри, пейки, саксии с растения и други хора. Тя дава и предупреждение за предстоящи пешеходни пътеки, стълбища, наклон на пътя.

Коментар