Повишават GPS точността в смартфоните до сантиметри

GPS чипът Broadcom BCM47755 ще навлезе в смартфоните още в началото на 2018 година

Точността на GPS позиционирането с помощта на смартфони скоро ще бъде подобрена драстично. Това ще стане с нов чип на компанията Broadcom, който бе представен на форума ION GNSS+ в Портланд.

GPS чипът Broadcom BCM47755 има потенциал да повиши точността на позициониране до сантиметри, като се възползва от възможностите на системата Galileo E1/E5, съобщи разработчикът. Чипът е двубандов, съчетавайки GPS сигнали на честоти L3 и L5, благодарение на което е по-точен от съществуващите решения.

Никога досега подобна технология не е използвана в комерсиалните GPS чипове, ориентирани към масовия пазар, камо ли в смартфоните. Освен повишена точност, двубандовото решение ще позволи нормално функциониране на услугите за навигация в гъсто застроени градски райони.

Нещо повече, новият чип на Broadcom е два пъти по-икономичен по отношение на консумираната електроенергия, в сравнение със съществуващите решения на компанията, използвани в много от актуалните устройства на пазара.

Очаква се GPS чипът Broadcom BCM47755 да намери приложение в някои смартфони, които ще излязат на пазара още в началото на 2018 година. Не се съобщава дали новата технология ще оскъпи устройствата.

Коментар