Конференцията ETC за първи път в дигитален формат

Авторите на техническа документация ще си дадат среща на дигитална конференция през юни т.г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Evolution of Technical Communication – конференцията, която всяка година привлича в София стотици автори на софтуерна документация, информационни разработчици, технически редактори и преводачи от ИТ сектора, ще се проведе в нов дигитален формат между 9 и 11 юни. Новият формат ще даде възможност в събитието да участват хора не само от региона, а и от целия свят.

Билетите вече са в продажба на страницата на събитието, като до 12 май ще бъдат валидни цени за ранна регистрация. Организаторите от tekom Europe са предвидили отстъпки за своите членове, включително и за тези на нейното българско подразделение – tekom България. Те ще могат да се възползват от билети на стойност 85 евро.

Основна тема на конференцията тази година са иновациите в софтуерната документация и по-конкретно:

 • Изкуствен интелект (AI)
 • API документация
 • Непрекъсната доставка (Continuous Delivery)
 • Интелигентно съдържание
 • UX писане
 • SEO
 • Метаданни/таксономия
 • Информационно моделиране
 • Писане базирано на сценарии
 • Услуги и поддръжка чрез софтуер (машинни операции, обновления, др.)
 • Кариерно развитие

Района МакНамара – експерт с близо 15-годишен опит в Google и мениджър „Документация” в Google Cloud – ще открие конференцията. Тя e управлявала стратегията на компанията за документация с отворен код и е ръководела екипа, разработил вътрешната инженерна документална платформа на Google, използвана от над 20 000 проекта, а също така е поддържала инструментите на Google за уеб администратори (сега Search Console).

Преди да постъпи в Google, Района е била продуктов мениджър в Amazon и е работила десет години в Microsoft като редактор на Encarta и автор на техническа документация.

„Много се радвам, че ще бъда част от тази уникална конференция и ще мога да се срещна и да науча нещо от страхотната общност, която се е оформила тук в последните години. Много се вълнувам от този нов дигитален формат в сферата на техническата документация, който ще помогне за разпространението на нашите идеи и знания до още по-широка и разнообразна аудитория”, сподели Района.

„Новият дигитален формат на ETC ще помогне за разпространението на нашите идеи и знания до още по-широка и разнообразна аудитория”, казва Района МакНамара
(снимка: личен архив)

Сред другите лектори на ETC са Антон Болен, Мат Рейнър, Шавиндри Дисанаяке и Ренате Кемпф. Дългогодишни участници в конференцията, като Екатерина Митова и Димитър Симов, както и нови лица, сред които е Мериленд Сара от Google, ще водят работилниците.

„Новият дигитален формат ще е чудесен фон за обсъждане на основната ни тема – иновациите, и съм сигурен, че ще има много за учене и обсъждане”, коментира Михаел Фритц, изпълнителен директор на tekom Europe.

Последното издание на Evolution of TC, което се проведа миналата година в София, привлече рекорден брой гости от 16 държави.

Коментар