Създаването на софтуер – какво е това, ако не магия?

От празен екран с нула реда код и благодарение на усилията на куп хора, работещи в екип, се достига до продукт, който се използва от стотици, хиляди и дори милиони потребители (снимка: CC0 Public Domain)

„Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия”
– Артър Кларк

Какво представлява създаването на софтуер? Започваме от празен екран с нула реда код и благодарение на усилията на разработчици, бизнес анализатори, QA инженери, дизайнери, мениджъри, маркетинг експерти, DevOps специалисти и куп други хора, работещи в екип, достигаме до продукт, който се използва от стотици, хиляди или пък милиони потребители.

„Какво е това, ако не магия?“, казват от родната ИТ компания Astea Solutions, която от над 12 години расте и печели клиенти, предимно на американския пазар. Сред тях личат имената на HBG, Nationwide, Barnes & Noble, Zinio, ETS, както и стартъпи като Plotagraph, Livelist и Stageit.

Българската компания предлага целия спектър от услуги, свързан със създаването на софтуерен продукт – от анализ на бизнес цели, през UX&UI концепция до софтуерна разработка, имплементация и поддръжка. Сред нейните собствени продукти са решения като Socialbook и LiveMargin Reader.

Astea Solutions споделя своя богат опит с ИТ общността ежегодно – на технологична конференция, където водещи експерти говорят по теми, свързани с разработката на софтуер, вкл. програмиране, тестване, бизнес анализ и мениджмънт.

На 18 май 2019 г. в Интер Експо Център ще се състои „Astea Conference: Practical Magic“ – поредното издание на конференцията, на което специалистите ще разкажат как се случва магията в софтуера чрез личния си опит. Събитието е посветено на практическите тънкости във всички сфери, свързани с разработката на софтуер, и ще обхване широк спектър теми – от философия на съзнанието до добри практики при внедряването на системи.

Д-р Преслав Наков ще изнесе лекция на тема „Мъдростта на тълпата: В търсене на интелигентни отговори“ (източник: Astea Conference)

„На тазгодишното издание ще търсим „интелигентни отговори с помощта на тълпата“, ще чуем повече за спецификите при разработка с машинно самообучение, ще разберем защо статистиката е мощен инструмент и как се проектират UI&UX за виртуална реалност“, споделиха организаторите на това значимо за ИТ бранша събитие.

Водещ лектор на конференцията е д-р Преслав Наков, ст.н.с. I ст. в Qatar Computing Research Institute, HBKU. Той ще открие Astea Conference с лекция на тема „Мъдростта на тълпата: В търсене на интелигентни отговори“, която е пряко свързана с интересите му в областта на компютърната лингвистика, борбата с „фалшивите новини“, проверката на факти и машинния превод.

Д-р Наков е носител на редица национални и международни награди и отличия, включително на наградата за млад учен на „RANLP’2011“, както и на първата награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България. Той завършва магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ и докторантура в Калифорнийския университет в Бъркли със стипендии на университета и на фондация „Фулбрайт“.

Вече са известни и останалите лектори на конференцията. Сред тях са Екатерина Михайлова, програмист по призвание и съосновател на стартъпа Majio, която ще изнесе лекция на тема „Bullshit magic – как злоупoтребяваме със статистика“, и Ивайло Странджев от HyperScience – той ще сподели повече за специфичните особености при разработка с машинно самообучение.

Лекцията на Димо Чотров, преподавател и VR експерт, е посветена на „UI и взаимодействие във виртуална реалност“. Александър Вакрилов, софтуерен разработчик с над 10 години опит – повечето от които в Телерик/Progress, ще разгледа трите най-популярни „front-end frameworks“ – React, Angular и Vue.

„Astea Conference: Practical Magic“ ще се проведе на 18 май 2019 г. в Интер Експо Център

„Как правим ежедневни релийзи?“ е темата, по която ще говори Дамян Димитров, QA инженер в Astea Solutions. С интригуващата тема „Магията на минимализма“ ще участва като лектор в конференцията Янис Василев, софтуерен разработчик в Astea Solutions.

Велико Великов, софтуерен разработчик в CL Bulgaria, ще разкаже за „Седемгодишната одисея на едни механизми за оторизация“. По същата тема ще говори и софтуерния разработчик Кирил Калчев.

Антон Стойчев, експерт в е-управлението, ще предложи на аудиторията да надникне в главата на дизайнера с лекция под наслов „Добре, а какво точно правиш?“. Александър Попов, специалист по компютърна лингвистика и фантастика, ще прокара импровизирани мостове между няколко разнородни области на познание – литература, философия и изкуствен интелект – с лекцията си „Що е то (измислен) свят?“.

Astea Conference: Practical Magic“ е насочена към ИТ професионалисти – разработчици, QA инженери, бизнес анализатори, UX дизайнери, системни администратори и мениджъри. Очакваните посетители тази година са над 200. Събитието е безплатно, а регистрацията вече е отворена.

Сред най-запомнящите се теми в предишните издания на конференцията бяха „Бъдещето на езиците за програмиране“ на Георги Ангелов, „Кое продава – визията или съдържанието“ на Ралица Софрониева и „Getting estimates wrong“ на Боян Шейтанов. Тематиката тази година е още по-обещаваща и събитието се очаква с повишен интерес от ИТ общността.