Смарт-стъкло на Ford „показва“ света на незрящите

Автомобилният производител Ford разкри иновативна технология, която помага на слепи и хора с нарушено зрение да „виждат“ окръжаващия свят докато пътуват. Системата се нарича Feel The View и се базира на „умeн“ прозорец, чрез който хората буквално чувстват средата около тях.

Feel The View снима местността зад стъклото на автомобила и я превръща във висококонтрастни черно-бели изображения. След това с помощта на специални светодиоди картините се проектират на стъклото.

Когато човек със слабо зрение се докосне до стъклото, той чувства вибрация – всеки от 225-те оттенъка на сивия цвят вибрира с различна степен на интензивност. Подобен тактилен контакт пресъздава околния пейзаж във въображението на човека.

Освен това в системата е предвиден интелигентен гласов асистент. С помощта на алгоритми за изкуствен интелект той добавя аудио-описание към пресъздаването изображение.

Feel The View се разработва с участието на стартъпа Aedo

Към момента Feel The View се намира на експериментален етап. Предполага се, че в бъдеще технологията може да се появи под някаква форма в комерсиалните автомобили на Ford. В нейната разработка участват FordSollers (съвместна компания на Ford и Sollers) и стартъпът Aedo.

Искаме да направим живота на хората по-добър. Този проект е фантастична възможност да помогнем на пътниците с нарушено зрение да се наслаждават на окръжаващите ги пейзажи“, казват от Ford.

Коментар