MI100 Instinct ускорител на AMD тласка екза-изчисленията

MI100 Instinct e първият GPU ускорител с новата AMD CDNA архитектура
(снимка: AMD)

AMD обяви графичния ускорител Instinct MI100, за който твърди, че е най-бързия в света GPU, предназначен за високопроизводителни изчислителни среди (НРС), и първия x86 сървърен GPU, който преминава бариерата от 10 терафлопа (FP64) производителност.

Ускорителят ще даде тласък на научните изследвания в епохата на суперкомпютрите от „екза” мащаб (exascale), благодарение на подкрепата на нови платформи за изчисления от производители като Dell, Gigabyte, HPE и Supermicro, EPYC процесорите на AMD и отворената софтуерна платформа ROCm 4.0.

Графичният процесор AMD Instinct MI100 е изграден по новата CDNA архитектура на компанията. Ускорителят предлага до 11,5 TFLOPS върхова производителност в изчисленията с плаваща запетая с двойна точност (FP64) за HPC среди и до 46,1 TFLOPS върхова производителност при изчисления с плаваща запетая с единична точност (FP32) за платформи с изкуствен интелект (ИИ) и машинно самообучение.

С новата AMD Matrix Core технология, MI100 вдига почти 7-кратно теоретичната производителност при FP16 изчисления (изчисления с половин точност) за ИИ обучителни задачи, в сравнение с предишното поколение ускорители на компанията.

MI100 Instinct предлага до 11,5 TFLOPS в изчисленията с плаваща запетая с двойна точност (FP64)
(снимка: AMD)

Софтуерът за разработчици ROCm на AMD е основата за „exascale” изчислителните среди. Като набор от инструменти с отворен код, съставен от компилатори, приложни интерфейси за програмиране (API) и библиотеки, ROCm се използва от разработчиците на „exascale” софтуер за създаване на високопроизводителни приложения.

Версия ROCm 4.0 е оптимизирана за мащабна производителност на системи, базирани на MI100. Това е най-новото предложение за разработчиците на приложения за HPC, машинно обучение и изкуствен интелект, което им позволява да създават високопроизводителен, преносим софтуер.

„Ние получихме ранен достъп до ускорителя MI100 и първоначалните резултати са много окуражаващи. Виждаме значителни повишения на производителността, до 2-3 пъти в сравнение с други GPU”, споделя Бронсън Месер, научен директор на водещата изчислителна инсталация в Оук Ридж.

Ускорителите AMD Instinct MI100 се очакват към края на годината в системи от големите ОЕМ производители и ODM партньори в корпоративните пазари, сред които Dell, Gigabyte, Hewlett Packard Enterprise (HPE) и Supermicro.

Коментар