AMD разкри агресивни планове за растеж

Нови поколения CPU и GPU ще осигурят растеж на AMD в близките години
(снимка: AMD)

AMD планира агресивни инвестиции в разработката на нови технологични продукти и решения, стана ясно в Деня на финансовите анализатори, който компанията организира в края на седмицата.

Чипмейкърът разкри подробности от своята стратегия за растеж, с пътни карти за нови поколения CPU и GPU. Компанията разчита на ускорено и устойчиво развитие на технологиите за високопроизводителни изчислителни среди, информационни центрове, РС и гейминг.

С доставени досега над 260 милиона Zen x86 ядра в процесорите Ryzen и EPYC, AMD обяви, че ще пусне процесори, базирани на следващо поколение Zen 3 ядра в края на 2020 г. Ядрото Zen 4 се разработва в момента и според плановете ще използва усъвършенстван 5-нанометров технологичен процес.

AMD се насочва към нова X3D чип-опаковка, включваща чиплети и хибридно 2.5D и 3D стекиране на подложката, за да се осигури над 10-кратно повишение на пропускателната способност при обмен на данни в чипа.

Компанията обяви и своята бъдеща AMD Infinity архитектура от 3-то поколение с оптимизирана работа на CPU и GPU с паметта. Тя ще доведе до значителни подобрения в производителността и ще опрости програмирането на софтуера за ускорени изчислителни решения, като позволява на CPU и GPU безпроблемно да споделят една и съща памет.

AMD анонсира също пътна карта на две оптимизирани графични архитектури за пазарите за геймърски продукти и решения за информационните центрове:

Radeon DNA 2 (RDNA 2) от следващо поколение ще осигури 50% подобрение на показателя производителност-на-ват спрямо първото поколение. Тя ще поддържа хардуерно ускорен рейтрейсинг, шейдинг с променлива скорост (VRS) и други усъвършенствани характеристики. Първите продукти, базирани на AMD RDNA 2, се очакват в края на 2020 г.

Първото поколение AMD CDNA, проектирана да ускори изчисленията в информационните центрове, включва 2-ро поколение Infinity архитектура и е планирана за по-късно тази година. Следващата AMD Compute DNA 2 (CDNA 2) архитектура ще поддържа 3-то поколение AMD Infinity архитектура за суперкомпютри от EXA-клас.

По-късно тази година AMD планира да пусне и ROCm 4.0 цялостно софтуерно решение за високопроизводителни (НРС) изчислителни системи от ЕХА-мащаб и машинно самообучение.

AMD разкри амбициозни планове и за пазара на центрове за данни. Компанията участва в изграждането на EXA-изчислителни среди със своите CPU, GPU, междусистемни връзки и софтуерни продукти. Наскоро бе обявен El Capitan – суперкомпютърът в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор, планиран да заработи през 2023, който ще осигури над 2 екзафлопа изчислителна мощ, или повече от най-бързите 200 суперкомпютъра днес, работещи заедно.

AMD продължава да разширява присъствието на EPYC процесорите от 2-ро поколение в корпоративните, облачните и HPC среди. През 2020 г. се очакват над 150 модела EPYC-базирани облачни сървърни решения и 140 модела сървърни платформи.

В сегментите на РС и гейминга AMD почти е удвоила своя пазарен дял от 2017 г. насам, благодарение на процесорите Ryzen и графичните решения Radeon. В партньорство със световни брандове компанията достави Radeon графика на над 500 милиона геймъри, с възможност да адресира 2,5 милиарда геймъри по света. AMD е изградила също дългосрочни отношения с Microsoft и Sony и е водещ доставчик на чипове за игралните конзоли.

Компанията очаква въздействието на COVID-19 за първото тримесечие да бъде малко – приходите клонят по-скоро към долната граница на предвижданията от около 1,8 милиарда щ.д., плюс-минус $50 милиона. Финансовите прогнози за цялата 2020 г. остават непроменени.

Коментар