Европейската комисия отново се готви да “пореже” Microsoft

Microsoft ще бъде принудена от ЕС да даде жизненоважна техническа информация на конкурентите, като за това може да получи или малко, или никакви пари, твърди публикация на CNET News.com. Софтуерният гигант искаше първоначално да получава 5.95% като хонорар за софтуера с патентовани технологии, който продаде под натиск от ЕК на други компании.
Според секретен документ на ЕК обаче Microsoft може да получи само 1% или нищо от конкурентите. Документът е написан от Нийл Барет, експерт, който бил одобрен и от Комисията, и от софтуерния гигант.
Според Барет, ако Microsoft взема 5.95% хонорар, то конкурентите на гиганта ще могат да компенсират разходите си за разработване за седемгодишен период. Барет казва, че този срок е прекалено дълъг и следователно е неприемлив. Според него и 1% е прекалено много.
Европейската Комисия отстоя позицията си, че предложеното решение от Microsoft е неприемливо за конкурентите, както е неприемлив дори и единият процент.
Комисията много добре разбира, че исканите цени от Microsoft няма да позволят на конкурентите на компанията като IBM, Sun Microsystems и Oracle да разработят продукти, които да бъдат ефективни от бизнес гледна точка.
И трите компании не крият мнението си, че това действие на гиганта от Редмънт е нелоялна конкуренция, която ще им попречи да произвеждат приложения, напълно съвместими със софтуера на Microsoft.
Тази фаза на антитръстовия диспут между Microsoft и ЕК продължава вече трета година, откакто Комисията за пръв път глоби софтуерната компания с 497 милиона евро.
Оттогава Комисията продължи да наказва Microsoft, налагайки й нова глоба през миналата година в размер на 280 милиона евро. Причината за втората глоба беше, че Microsoft не се съгласи да плати първата глоба.
До 23-ти този месец Microsoft трябва да отговори на предложенията на Комисията за процента на хонорара, който иска от своите конкуренти за софтуера с патентовани технологии.

Коментар