Концептуален вирус заразява плеъри iPod

Специалисти от Лабораторията Касперски откриха първия вирус, който заразява плеъра iPod. Според съобщение в сайта на компанията, вирусът може да се задейства, когато плеърът работи с операционна система Linux.
След пускане, вирусът сканира твърдия диск и зарежда изпълним файл. Когато бъде активиран такъв файл, вирусът извежда на екрана съобщение "You are infected with Oslo the first iPodLinux Virus by freeOn/DoomRiderz". Програмата не предприема никакви деструктивни действия – тя е от т.нар. концептуални вируси.
Според експертите от лабораторията, пускането на вируса е проблематично, тъй като изходният код съдържа грешки, които могат да доведат до зависване на операционната система на плеъра. Автоматичното заразяване на устройството също е невъзможно, тъй като вирусът трябва да бъде записан и пуснат от ръчно.
Миналата година също се появиха информации за заразяване на iPod с вируси. Но тогава ставаше въпрос за троянеца Troj/Bdoor-DIJ, който не представляваше реална опасност за плеъра, защото действа само в операционна система Windows.
Източник на заразяване стана един от компютрите в завода производител на iPod. След два дни беше установено, чe плеъри, раздавани с рекламна цел на клиенти на японски ресторанти McDonalds, също са заразени с троянски кон.

Коментар