Австралия ограничава броя на чуждите ИТ специалисти

Достъпът на чужденци до работа в Австралия с бизнес визи 457 ще бъде значително ограничен

Достъпът на чужденци до работа в Австралия с бизнес визи 457 ще бъде значително ограничен

Правителството на Австралия обяви наскоро, че ще ограничи издаването на бизнес визи от типа „457”, които позволяват на чуждестранни ИТ специалисти да работят в страната по покана на фирмите.

Издаването на подобни визи е нараснало с 68%, докато свободните места за ИТ кадри намаляват, посочва шефът на службата за имиграционен контрол Брендан О’Конър.

По неговите думи, гражданите на Австралия и имигрантите с постоянно жителство страдат от действията на недобросъвестни работодатели. В момента властите в страната разгръщат национална програма за реформа в издаването на визи с право на работа. Правителството се надява, че бизнесът ще се откаже от наемането на външни ИТ специалисти за сметка на местните жители.

Властите планират да намалят разрешения брой служители, които дадена компания-спонсор може да назначи на работа с виза 457. Обмисля се също ограничаване на спектъра от позиции, за които фирмите могат да канят чужденци.

В допълнение, правителството ще се опита да предотврати злоупотребите в сферата на имиграционното законодателство. Работодателите трябва да доказват, че назначават чужденци точно на позициите, за които са ги поканили. Масово разпространена практика в момента е компаниите да канят и спонсорират чужди специалисти за дадена позиция, а след това да ги преотстъпват на свои партньори, където те работят за различна заплата.

Най-радикалната промяна предвиждан само фирми, които организират обучения за граждани на Австралия, да получават право да канят външни специалисти с визи 457.

По последни данни на статистическия справочник „Australian ICT Statistical Compendium”, броят на ИТ позициите през 2012 г. е бил около 381 хиляди, което е със 100 хиляди повече, отколкото преди 10 години, и с 12 хиляди повече спрямо 2011 г. През настоящата година се очаква ръст от 12 до 20 хиляди работни места.

В същото време за последните 10 години броят на студентите в техническите вузове е намалял с 50%. През настоящата година се очаква рекордно ниско ниво на випускниците с ИТ специалност – само 4 500, което е с една четвърт по-малко от необходимия брой.

Коментар