Данъчните в САЩ загубили 500 лаптопа

Проверка във Вътрешната данъчна служба на САЩ установи, че нейните сътрудници са загубили близо 500 лаптопа в последните три години. Това поставя заплаха от злоумишлени действия голям брой данъкоплатци, съобщава techlabs.
Представител на Министерството на финансите на САЩ коментира, че службата не отделя достатъчно внимание на защитата на данните на данъкоплатците. Според публикувания доклад, по-голямата част от лаптопите са или откраднати от домовете и автомобилите на сътрудниците. Други 100 ноутбука са изчезнали от самия офис на данъчната служба.
На един лаптоп се съхраняват данни за 10–25 данъчни случая. В хода но проверката е установено, че от 100 тествани лаптопа 44 съдържат некодирана персонална информация. Но дори и защитените лаптопи не съответстват на изискванията за безопасност на информацията.
Вътрешната данъчна служба на САЩ далеч не е единственната държавна структура с невнимателно отношение към лаптопи със секретна информация. За 44 месеца ФБР е загубило 160 ноутбука, а предходните две години – два пъти повече. Още по-фрапиращото е, че сътрудниците на ФБР не са знаели каква точно информация съдържат загубните лаптопи.

Коментар