Intel е на път да възвърне дял от пазара за чипове през 2007

Асоциацията SIA (Semiconductor Industry Association) изнесе най-новите данни за продажбите на чипове в света. Резултатите рисуват картина на една индустрия в преход.
От една страна, февруарските продажби са намалели с 6.5%, в сравнение с предния месец, като по-голямата част от този спад се дължи на обичайните сезонни фактори. От друга страна обаче, причини за намалението са и ниските средни продажни цени, както и спадът в продажбите на микропроцесори и цифрови сигнални процесори (DSP).
Въпреки това, продажбите все пак са с 4.2% повече в сравнение с февруари от 2006 година. И всъщност точно в тези 4.2% е най-интересното в историята на индустрията за чипове. Един по-подробен оглед на данните на SIA показва, че за една година продажбите в Америка са спаднали с 8.6%, докато тези в Азия и Тихоокеанския регион са се увеличили с 10.1%. Вижда се, че Азия консумира сравнително по-голям дял от световните продажби на чипове, което е и причината Intel да хвърля толкова усилия в построяването на завод в Китай.
В допълнение към данните, обявени от SIA, компанията за анализи Gartner пусна доклад с подробна информация за полупроводниковата индустрия. В него първо става дума за списъка от компании, които снабдяват с оборудване за производство на чипове гиганти като Intel. Като цяло, продажбите на оборудване за производство на чипове са нараснали с 22.6% за 2006 година. Този подем в оборудването означава повече капацитет за заводите през 2007 и 2008, което пък означава и повече продажби, ако търсенето поддържа своето ниво.
Част от това увеличение на продажбите на оборудване за чипове се дължи и на производителите на памет, които очакват апетитът на пазара за устройства за съхранение на данни от типа "solid-state" да продължи да расте.
Друг списък, пуснат от Gartner, показва класацията в продажбите на чипове. Както винаги, Intel оглавява списъка от полупроводникови производители с пазарен дял от 11.6%. Повечето фирми в топ 10 са производители на памет, а AMD и Freescale допълват топ 10 със съответно пазарни дялове от по 2.8% и 2.3%.
Най-интересното в тези цифри е, че AMD е увеличила приходите си с 86.1% за 2006, в сравнение с 2005 година. Именно този невероятен ръст е вкарал компанията в топ 10.
Данните, обявени от Gartner, са близки като стойност с тези на iSuppli, като и двете фирми показват, че приходите на Intel през 2006 са намалели с около 11% в сравнение с 2005 година. Intel обаче е на път да обърне нещата през тази година, което кара всички да си зададат въпроса колко от мощта си от 2006 година ще успее да запази AMD.

Коментар