Турция може да блокира обидни за нея сайтове

Парламентарната комисия в Турция одобри предложение, позволяващо на правителството да блокира достъпа до уеб сайтове, за които бъде сметнато, че обиждат основателя на модерна Турция. Това става няколко седмици, след като турският съд забрани временно достъпа до YouTube, съобщи CNN.

Макар и да не е обявена точна дата за гласуването, Парламентът е планирал такова да се състои. Предложението е израз на дискомфорта, който много турци изпитват, поради свободата на изразяване на западния стил, въпреки че страната осъществи редица реформи в опитите си да се присъедини към ЕС.

Миналия четвъртък законодателите в комисията дискутираха въпроса дали предложението да не включва и правото на Turkish Telecommunications Board да блокира достъпа до сайтове, които подлагат на съмнение принципите на турската държавана система или на единството на територията на страната – второто се отнася до уеб сайтове, които дават информация за кюрдските бунтовници в Турция.

В страната е незаконно да се говори за разделяне или да се обижда Ататюрк, наречен основател на модерна Турция, чийто образ стои на всички местни пари и чийто портрет може да се види да виси на стената на почти всички правителствени офиси.

А европейските призиви за свобода на словото ядосаха някои турски националисти, които виждат в европейските препоръки намеса във вътрешните работи на страната. Миналия месец Турция блокира достъпа до YouTube, след като получи оплаквания от свои граждани, че някои от видео материалите на сайта обиждат Ататюрк. Тази забрана върху сайта бе вдигната два дни по-късно.

Коментар