Sony напуска тройния съюз за разработване на чипове

 
През февруари миналата година Sony, Toshiba и NEC Electronics създадоха съюз за разработка на чипове по 45–нанометрова технология, като разделят помежду си големите разходи и правят заедно експертизи. През декември компаниите съобщиха, че са разработили технологии за масово производство на новите чипове, а договорът между тях изтече през март тази година.

Toshiba и NEC Electronics планират да подпишат нов договор в областта на енергоспестяващите и други технологии, с които да подобрят чиповете от следващо поколение. Sony обаче реши да се откаже от производството на 45–нанометрови чипове и няма да поднови договора си с другите два японски гиганта, според говорител на компанията, цитиран от news.com.

Разходите за разработка на нови технологии и построяване на заводи за производство на чипове се увеличават с преминаване към 45-нанометрови процеси. Това прави много труден животът на производителите на чипове, с изключение на няколко големи компании с дълбоки джобове като Intel, които могат да си позволят подобни инвестиции.

Един нанометър е една милиардна част от метъра. Слизането по нанометровата скала на производство означава намаляване на размерите на чиповете и увеличаване на скоростта.

Коментар