Проучване: Фирмите губят контрол върху аутсорсваните дейности

Фирмите губят контрол върху своите управлявани услуги, защото не разбират как да работят с трети страни, разкри ново проучване.
Управляваните услуги, или използването на трета страна да доставя ИТ услуги като например сигурност, значително ще се увеличат през следващите пет години. Това ще се дължи на разгръщането на аутсоурсингови стратегии, при които компаниите разчитат на външни доставчици на услуги, като така намаляват разходите, твърди проучване на Butler Group.
Освен по-ниски разходи, управляваните услуги дават възможност на организациите да се концентрират в своите основни дейности, а не да се занимават с неща, които не са от тяхната компетентност, посочва докладът.
На много компании обаче им липсва дисциплина за договаряне на партньорство от този тип с трета страна, а управляваните услуги не трябва да се използват по начина „наеми и забрави”, обръща внимание проучването.
Докладът отчита също така, че използването на управлявани услуги не е съвсем лесно и безопасно. Има риск компаниите да изпаднат в зависимост от умения и работи, които не могат да контролират.
От Butler Group казват, че споразуменията за управлявани услуги не трябва да бъдат оставяни на шанса. Организациите трябва да разберат нуждата да посветят време, усилия и пари, когато сключват такива договори.
Мрежите, гласовите услуги и сигурността са най-бързо разрастващите се пазари за управлявани услуги, а подемът им се дължи на нуждата от създаване, пускане на пазара и осигуряване на защита на мрежи от следващо поколение.
Докладът предвижда, че е много вероятно близо 40% от организациите да аутсорснат аспекти от своята инфраструктура през следващите две години.

Коментар