Microsoft е много доволна от бизнеса си в Китай

За разлика от филмовата и звукозаписната индустрии, софтуерните компании очевидно са доволни от резултатите, които постига Китай в борбата с пиратството на територията на страната. Продажбите на Microsoft там ще се увеличат с около 20% през тази година, в резултат на новите продукти и на добрата работа на правителството на страната по проблема с пиратството, съобщават от софтуерния гигант пред informationweek.com.
През последните няколко години много западни компании и правителства се оплакваха от високия процент на пиратство в Китай, което накара правителството да вземе спешни мерки за справяне с проблема. От това се облагодетелстваха компании като Microsoft.
Като част от националната кампания срещу пиратството, повечето от местните топ PC производители, включително Lenovo и Founder, са увеличили значително продажбите на компютри с инсталирани легални копия на операционните системи Windows.
Други големи чужди играчи на пазара, като HP и Dell, също започнаха да водят подобна политика в Китай. В резултат от националната кампания в страната, в момента само 30% от продаваните от Lenovo компютри са с пиратски Windows системи, което е огромна разлика в сравнение с 90% от миналата година, казаха от представителството на Microsoft в Китай.
Според IDC, Китай е вторият по големина пазар за компютри в света с повече от 20 милиона продажби на PC за миналата година. След взетите мерки от правителството на страната в края на 2005 година, броят на компютрите с легални копия на Windows е бил 50% в началото на 2006-та.
Microsoft смята да пусне следващата година 7 нови продукта в Китай, където потребителският пазар в момента се оценява като най-бързо разрастващият се в света.

Коментар