“Анонимизация” може да опрости обмена на данни

Джеф Джонас, инженер от IBM, е разработил технология, която опростява обмена на данни. Едновременно с това, технологията осигурява и защита на персоналната информация от рода на адреси, телефони, номера на социални застраховки и др., писа cnews.ru.

Джонас нарича своята технология “анонимизация” и я е разработил още в компанията SRD Software, която IBM закупи през 2005 година. Той е уверен, че именно анонимността може да опрости обмена на данни.

Технологията позволява на организациите да анализират и сравняват персонална информация за клиента, която е структурирана така, че може да я разбере само компютър, не и човек. Затова процедурата се нарича анонимизация.

В IBM технологията е преименувана на DB2 Anonymous Resolution и сега се продава чрез подразделението Entity Analytics, което се оглавява от Джонас. В банките, където се използва DB2 Anonymous Resolution, информацията за клиентите е защитена от хакери и недобросъвестни служители в центровете за данни, благодарение на анонимизацията.

Технологията тепърва ще набира скорост, уверен е Джонас. Той е оптимист, че все повече организации ще внедряват анонимизацията като начин за обмен и защита на данни, както и че ще нараства броят на компаниите, доставящи технологията.

Ако в една организация данните се обменят в анонимна форма и резултатът е добър, тогава клиентите едва ли биха търсили други способи за тази цел, смята Джонас.

Джеф Джонас е един от водещите изследователи на IBM в областта на управлението на информация. Той пристига в гиганта през юни 2005 година, когато IBM купува основаната от него компания SRD Software.

SRD разработваше междинен софтуер за казина, който търси и извлича информация за различни хора от различни бази данни, за да разкрие мошеници и членове на организирани банди.

След поглъщането от IBM, софтуерът на SRD придоби наименованието DB2 Identity Resolution. Сега той се използва от потребителите на IBM за създаване на единен образ на записа за клиента и извеждане на опитите за мошеничества.

Коментар