Най-голямата Wi-Fi мрежа разочарова

Безжичната Wi-Fi мрежа в тайванската столица Тайпе, смятана за най-голяма в света, не оправда очакванията, съобщава San Francisco Chronicle. Само за 15 месеца броят на антените в нея достигна 4,2 милиона, но инициаторите на проекта се сблъскаха с проблема как да привлекат потребители към услугата.
Причина за слабия интерес към мрежата WIFLY е недостатъчната производителност и конкуренцията на безплатния достъп през “горещите точки” в кафенетата и ресторантите на Тайпе. В момента едва 30 хиляди души ползват системата, което е много по-малко от предварителните очаквания.
Населението на Тайпе достига над 2,6 млн. жители. Според плана на предприемачите, в края на миналата година мрежата трябваше да има 250 хиляди потребители.
Компанията Q-Ware инвестира в проекта $30 млн. Скоростта на предаване на данни в мрежата сега 500 килобита/сек, като този месец се планира увеличение до 1 мегабита/сек.
Q-Ware възнамерява да удвои броя на антените през настоящата година. Освен това компанията е раздала на потребителите около хиляда устройства за усилване на сигнала в домовете им.
Градът също използва Wi-Fi мрежата за своите нужди. Правителството на Тайпе предлага на нейна база множество услуги, а полицаите предават по мрежата дистанционно своите рапорти за инциденти.
Q-Ware планира да предложи и услуги за бизнеса. Към момента мрежата обхваща 135 кв.км, което е около 90% от територията на града. Абонаментната такса е $12 на месец или $127 на година.

Коментар