Жените в ИТ бизнеса се чувстват подценени, сочат проучвания

ИТ индустрията не влага достатъчно усилия да привлече жените в редиците си, според британски експерти. Скорошни проучвания на Острова показват, че половината от ИТ дамите се чувстват подценени по отношение на заплащането. Близо 50% от представителките на нежния пол, ангажирани в хай-тек бизнеса, смятат, че мъжете на техните позиции получават повече пари.
Статистиката категорично сочи отдръпване на дамите от ИТ професията. От 27% през 1997 година, делът на жените в хай-тек индустрията е паднал на 21% през 2004 г., по данни на търговската асоциация Intellect.
Освен заплащането, жените не харесват и дългото работно време. ИТ бизнесът е известен като среда за работохолици, което за семейните дами е истински кошмар. За тях е трудно, а понякога и невъзможно да се справят еднакво добре у дома и в службата – особено, ако са ангажирани повече от нормалното работно време, както е в много ИТ компании.
Над 60% от анкетираните жени посочват, че в техните компании няма прозрачна политика за възнагражденията на служителите. Това е част от проблема с недостига на ИТ кадри от нежния пол. Съмнението, че мъжете получават повече за същия труд, деморализира дамите и ги отблъсква от ИТ професията. Но едва ли някой може да накара работодателите да осигурят прозрачност в заплащането.
Жените, или по-точно около 32% от тях, предпочитат гъвкаво работно време и по възможност непълен работен ден. Което пък контрастира с практиката в ИТ компаниите да се работи извънредно, дори нощем и през уикенда, както е в разрез и с честите пътувания. И тук отново решението на проблема има по-скоро пожелателен характер. Динамиката на ИТ бизнеса е толкова висока, че и най-малкото забавяне на темпото в някоя компания може да я изхвърли от пазара.
И все пак, хай-тек индустрията трябва да опита да привлече и задържи жените. Техният потенциал е нужен на ИТ бизнеса и в Англия, например, с тази задача се занимават няколко организации. Една от тях е “Women in IT Forum” в рамките на търговската асоциация по ИТ, телекомуникации и електроника Intellect.
Във форума членуват изтъкнати представители на частния и публичния сектор, чиято задача е да насърчават реализацията на жените в ИТ индустрията. “Women in IT Forum” инициира проучвания на пазара и пропагандира идеи за равнопоставеност на мъжете и жените в ИТ компаниите, за прозрачност в заплащането и за нормализиране на работното време.

по темата: „Жените в ИТ бизнеса се чувстват подценени, сочат проучвания”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    В Англия така им се иска, понеже им е скучно по принцип във всяка индустрия, не само в ИТ. Гледат да разнообразят малко техническия персонал, щом и специален орган има за тая цел

  2. TechNews.bg

    А защо да трябва да се опита. Когато някой счита, че не му харесва дадена индустрия щото е стресираща да не си вре гагата в нея. Индустрията едвали ще се промени заради това, че жените не ги кефи как работи тя!
    Пък и за жените ще е по-добре. В другите индустрии е доста по-малко стрес.

Коментар