Уеб сайтовете се нуждаят от радикална промяна, твърдят експерти

Нови софтуерни технологии ще променят коренно интерфейса на уеб сайтовете, прогнозират водещи Интернет експерти. Наборът от технологии Web 2.0 дава в ръцете на дизайнерите свободата да създават по-удобни за потребителя сайтове, стана ясно на конференцията Internet World.
Именно потребителският интерфейс е обект на належаща промяна, смятат специалистите. Често досега проектантите допускаха грешката да залагат в сайтовете последните технологии самоцелно, заради самата технология. В резултат, много Интернет страници са претъпкани с ненужни функции и са трудни за навигация, което отблъсква потребителите.
Посоката в уеб разработките сега е към създаване на сайтове с по-атрактивен, по-удобен и полезен интерфейс към аудиторията, респ. към клиентите на он-лайн бизнеса. Отправна точка за дизайнерите на сайтове трябва да бъде как техният продукт решава бизнес проблемите на компаниите, а не колко и какви нови технологии включва, препоръчват консултантите.
Клиентът, потребителят в Интернет вече иска да види нещо, с което може да комуникира мигновено. Ето защо досегашният модел, ориентиран към търсене в страници на принципа заяка-отговор, еволюира към по-непосредствено общуване. Потребителят очаква нещата да се случват мигновено, без онези отегчителни секунди за зареждане на поредната уеб страница. Технологии като Ajax(от Asynchronous JavaScript и XML) позволяват това желание да стане реалност. С други думи, скоро уеб сайтовете ще предложат същата функционалност и удобен интерфейс, с които сме свикнали в ежедневната работа с приложния офис софтуер.
Оптимизацията на сайтовете според критериите на машините за търсене в Интернет е друга водеща тенденция в уеб проектирането. За да привлекат повече клиенти он-лайн, компаниите трябва да пригодят своите сайтове така, че търсачки като Google и Yahoo да ги откриват лесно. В противен случай, забравете за успешно он-лайн присъствие, предупреждават Интернет специалисти.
Естествено, най-страстните застъпници на тази тенденция са маркетинг консултантите на водещите сайтове за търсене. Те обвързват идеята за оптимизация с платената реклама в търсачките. Според експерти от Yahoo, като първа стъпка он-лайн бизнесът трябва да се фокусира върху най-продаваемите си продукти и след това да изготви максимално адекватен списък с думи, при чието търсене да се появява съответният продукт.
Ще се появяват и много по-атрактивни реклами в уеб сайтовете, благодарение на технологията Ajax и други от групата Web 2.0. Така он-лайн бизнесът ще привлече вниманието на повече потребители и още по-важно, ще създава по-лоялна маса от клиенти.
Както винаги обаче има и скептици относно водещата роля на технологичните иновации за увеличаване на лоялността на клиентите. Според някои експерти, най-важното за компаниите е да си обучат добре персонала. Т.е. не само да декларират технологична готовност за качествено обслужване, но и да накарат хората си действително да искат да обслужват клиентите. Първо компаниите да изградят доверие оф-лайн и след това да продават он-лайн, препоръчват експерти.

по темата: „Уеб сайтовете се нуждаят от радикална промяна, твърдят експерти”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Статията разглежда проблема от страната на потребителя и няма претенция да е на нивото на програмистите. Източниците, които са ползвани, цитират мнения именно за подобрение на интерфейса към потребителя – в посока по-голямо удобство, и се цитира че такова удобство дават офис приложенията.
    А що се отнася до изграждане първо на оф-лайн доверие, също не е измислено в тази статия, а много хора от индустрията разсъждават по този начин.

  2. TechNews.bg

    Когато пишете такива статии или ги превеждате от чужди изтоници, осведомете се малко относно процеса на създаването на сайтове, преди да заблуждавате обществеността.

    Че може да се създаде уникален интерфейс (това понятие ви е чуждо май?!) е някакво абсолютно идиотско хрумване, още повече пък той да бъде подобен на офис софтуейр…Ами айде тогава всички уеб сайтове да приличат на MS OFFICE и тогава като в комунизма – всички сме равни, еднакви и ПРОСТИ за управление…

    Сигурен съм, че не сте разбрали източника, от който преписвате или публикувате откъслеци от него, защото си личи, че има идея, но е предадена по възможно най-детинския начин.

    А пък да намесвате офлайн доверието в цялата тази софтуеърна история е просто гениално … Поздравления, полезна статия!

Коментар