Заплатите на ИТ кадрите стигнаха рекордни нива

Часовата надница на ИТ специалистите стигна най-високото си ниво от 2001 година насам, според ново проучване на Yoh, фирма за подбор на ИТ кадри.

Средното заплащане за час на ИТ спецовете е било 31.30$ през първото тримесечие на тази година, което е най-високото ниво от януари 2001 насам – оттогава фирмата е започнала да прави подобни проучвания за всяко тримесечие.

Наблюдава се голям скок на надницата от началото на 2006 досега, като от януари миналата година заплащането на час се е увеличило с 5.5%, според данните на Yoh. От фирмата обясняват това увеличение с факта, че търсенето на кадри е стигнало безпрецедентно ниво, а липсват достатъчно ИТ специалисти, особено такива с умения и опит в ERP (Enterprise Resource Planning) разработване, SAP специалисти, както и технически инженери.

Сред най-засегнатите от липса на кадри постове и съответно най-добре платените са техническите консултанти, които средно получават по 83.72$ на час, SAP функционални консултанти с по 76.67$/час, хардуерни инженери – 75.68$/час и ETL (Extract, transform, load) разработчици, които обикновено работят по проекти за складиране на данни и получават средно по 66.52$ на час.

Много добре платени професии са също .Net разработчиците, получаващи по 53.40$ на час, Java разработчиците с 57.27$/час, мениджъри по проекти – 60.73$/час и администратори по база данни, които получават по 59.80$ на час.

Коментар