ЕК се опитва да възкреси идеята за единния патент

Доклад на Европейската комисия призовава за цялостно обновяване на патентната система. Според предложението, трябва да бъде създаден нов тип европейски патент, който да бъде валиден на територията на целия ЕС. Освен това докладът настоява и за нова система от патентни съдилища, на която да бъде дадено правомощието да се занимава с възникналите спорове.
Европейският съюз се опитва да създаде общовалидна патентна система от десетилетия. Повечето страни сега участват в Европейската патентна конвенция, подписана за първи път през 1973 година, която позволява на изобретателите да подадат молба за патентоване на едно приложение в над десет страни членки на ЕС.
Въпреки това обаче, според Конвенцията, процесът по патентоване все още протича различно за отделните страни, като всяка държава създава свои собствени правила за валидността и влизането в сила на патента на нейната територия. Това неимоверно много увеличава разходите за процеса по патентоване. Според доклада, получаването на патент, който е валиден в 13 страни членки на ЕС, струва 11 пъти повече, отколкото в Америка.
През последните три десетилетия имаше няколко опита за преодоляване на тези ограничения чрез създаване на уеднаквен режим за „патент на общността”. Той предвижда да бъдат наложени еднакви патентни правила, които се прилагат във всички страни членки.
Досега обаче тези усилия винаги са се забатачвали, поради спорове по детайлите за осъществяване на идеята. Най-скорошният опит се състоя преди 4 години, когато поради спорове за това на какви езици да бъдат превеждани патентите, не беше постигнат никакъв напредък по проблема.
Новият доклад на Европейската комисия се опитва да възкреси „патента на общността”. Той поддържа идеята за създаване на нова система от европейски съдилища, които ще имат правомощия върху съществуващите европейски патенти и върху предвиждания „патент на общността”.
Докладът използва за аргумент факта, че европейската конкурентоспособност е отслабена, поради ограничената употреба на патенти в сравнение с Япония и САЩ. В документа са отбелязва, че японците и американците регистрират повече патенти, отколкото европейците на глава от населението. ЕК смята, че тромавата патентна система на Европа забавя иновациите.
Докладът обаче не обръща достатъчно внимание на възможността многото патенти да станат сериозна пречка за икономическия растеж. Той не предлага никакви конкретни препоръки, които биха гарантирали, че европейската патентна система ще избегне проблемите, които в момента се наблюдават в САЩ.
Софтуерните патентни критици не са съгласни с предложението на Комисията. Ключовият противник на софтуерните патенти, Фондацията за свободна информационна инфраструктура (FFII) смята, че предложението за европейска патентна система ще направи по-лесно за големите американски компании да получават патенти в Европа. А европейските компании няма да получат почти никакви изгоди от единната патентна система.
Определено има какво да се желае за подобряване на патентната система в Европа, тъй като тя е тромава и накъсана. Но политиците трябва да внимават в усилията си да разрешат съществуващите проблеми, за да не създадат нови и по-сериозни.

Коментар