Apple пренасочва ресурси към iPhone

Apple ще отложи пускането на следващия си голям ъпгрейд на своята операционна система Macintosh за октомври. Причината за това е, че трябва да отдели голяма част от ресурсите си, за да пусне навреме iPhone, съобщиха световните медии.
Поради отлагането, което е второ за Leopard през тази година, се очаква потребителите, които искат да закупят Mac операционна система, да изчакат новата версия. По план Leopard трябваше да бъде пусната още през април, а след това беше отложена за конференцията Worldwide Developers Conference на Apple през юни.
В кратко свое изявление компанията казва, че iPhone съдържа най-сложния софтуер, поставян някога в мобилно устройство. И за да бъде пуснат на пазара навреме, са нужни много усилия и средства.
За вграждането софтуера в мобилното устройство се е наложило Apple да използва ресурси от своя Mac OS X екип, което е и причината, Leopard да не излезе през юни.
Анализаторите са учудени от тези отлагания от страна на Apple. По принцип не е характерно за компанията да забавя пускането на свои нови продукти или нови версии. Това, казват анализаторите, било по-привично за Microsoft.
Най-сериозният проблем за компанията ще бъде изпускането на лятната ученическа ваканция. От гледна точка на компютърните продажби само сезонът на коледните празници е по-печеливш. Много е вероятно потребителите, които са искали да си закупят новата версия на Mac OS, да изчакат до октомври.
Анализаторите смятат, че Apple, по подобие на Microsoft, може да раздаде купони на желаещите да си закупят Leopard, а след това, когато операционната система бъде пусната на пазара, без допълнителни разходи потребителите да си направят ъпгрейда.
Причината за първото отлагане на Leopard от април за юни се дължеше на желанието на Apple нейните Macintosh PC да могат да работят не само с Leopard, но и с Windows Vista.

Коментар