Бизнесът критикува липсата на политика за ИКТ сектора у нас

У нас липсват ясна стратегия и политики, насочени към индивидуалните потребители, за насърчаване на употребата на високи технологии и целенасочено обучение за придобиване ИТ умения. А наред с бизнеса и институциите, гражданите са в основата на процеса на навлизане и използване на ИКТ, а от там и в основата на националната конкурентоспособност. Това бе един от изводите на третата поредна ИТ дискусия – ICT Tuesday, инициирана от Българския ИКТ Клъстер.

Регулярната месечна среща на ИТ общността беше фокусирана върху степента на навлизане и използване на ИКТ в България и причините за изоставането на страната в този процес.
Услугите и продуктите, предлагани от държавните институции и бизнеса, които налагат употребата на информационни технологии, са твърде недостатъчни, за да бъдат допълнителен стимул за прилагането им от гражданите.
Сериозна пречка за масовото навлизане и употреба на информационни технологии в България е и недостатъчно развитата законова рамка. Темповете на изработване и приемане на закони, като тези за електроните съобщения, електронната търговия и електронното управление, са далеч по-бавни от динамиката на навлизане на ИКТ и възможностите, които те предоставят във всяка икономическа и обществена сфера.
Участниците в дискусията бяха категорични, че броят на потребителите на Интернет и количеството закупените компютри не са реалните показатели за навлизането на ИТ и за степента на готовност за използване на високи технологии в България.
"Крайно необходимо е целенасоченото изготвяне и приложение на национални програми, стимулиращи масовото навлизане и придобиване на умения за използване на ИТ от индивидуалните потребители”, каза Георги Брашнаров, Генерален мениджър на Немечек България.
“Вече има положителни стъпки в тази насока, като инициативите Е-образование и Home Computer. Съвместният ни пилотен проект с МДААР за придобиване и прилагане на универсалния сертификат – IT Card, е пример за работеща програма за повишаването на ИТ грамотността", допълни той.
Според участниците в ИКТ срещата, изоставането на България в последната класация на Световния икономически форум за развитие на информационните технологии се обуславя отново от липсата на ясна и обща визия на правителствени, бизнес и академични среди за развитие на ИКТ отрасъла у нас.
Класацията е изготвена на базата на ясни критерии за отвореност на средата за навлизане на високите технологии, готовност и степен на реално използване на ИТ от граждани, бизнес и институции. Според тези критерии България заема 72 място сред 122 държави, отстъпвайки с 8 позиции в сравнение с предходната година.

Коментар