AMD обяви следваща генерация процесори

AMD обяви следваща генерация процесори
Компанията обещава по-голямо КПД и по-високи скорости
17/05/2006
Новите чипове на AMD, които се смятат от експерти за следващото поколение процесори за персонални компютри, ще оптимизират дизайна на сериите Opteron, Turion и Athlon. Компанията съобщава, че коефициентът на полезно действие ще се повиши значително. Продуктите се очакват на пазара през 2007 година, съобщават от AMD.
Новите чипове ще имат четири процесорни ядра, като най-добрите подобни продукти на фирмата досега са били най-много с две.
Една от най-съществените промени ще засяга кеш паметта, интегрирана в самия процесор. В досегашните модели на AMD всяко ядро на процесора е свързано с два кеша, които оперират само с него. Отсега нататък освен, че всяко ядро ще има по два кеша, ще има трети кеш, който ще бъде общ за всички ядра. От компанията твърдят, че така се спестява време при работата на процесора.
Най-големият конкурент на AMD – Intel също активно разработва нови продукти. Двете компании имат принципни противоречия относно технологията и дизайна на процесорите. И двете обаче са категорични, че следващите 18 месеца ще определят кой вид чипове ще се наложат на пазара, което ще зависи от множество фактори, съобщават от CNET.

Коментар