Патентоваха технология за горивни батерии

Патентното ведомство на САЩ издаде наскоро два патента за изобретения на компанията PolyFuel. Те касаят технология за създаване на горивни елементи, които използват нов тип мембрани, подобни на гъвкави фрагменти от целофан.

Според PolyFuel, мембраните се явяват ядро на важна технология за създаване на портативни горивни елементи. От технологията ще зависят в значителна степен размерите, цената, мощността и ефективността на елементите.

Подобни продукти с неголяма мощност в бъдеще могат да заемат мястото на батериите като основен източник на захранване в портативните електронни устройства. Използването на горивни елементи ще увеличи времето за автономна работа на мобилните устройства от рода на лаптопи, джобни компютри, смартфони и други подобни.

Горивните елементи могат да се разглеждат като сменяеми източници на захранване, които, за разлика от обикновените батерии, работят еднакво ефективно, докато не свърши горивото. След изразходване на заряда, обикновените батерии  или се изхвърлят, или се презареждат, ако са акумулаторни. При топливните елементи, предназначени за портативна потребителска електроника, ще се използват сменяеми миниатюрни картриджи, обясняват от PolyFuel.

Засега все още не ясно кога подобни продукти ще бъдат пуснати на пазара.

Коментар