Flash се завърна в Windows 8 таблетите

Потребителите на таблети с Windows 8 ще могат да ползват на воля флаш съдържание

Потребителите на таблети с Windows 8 ще могат да ползват на воля флаш съдържание

Microsoft добави пълноценна поддръжка на Adobe Flash за таблетите под управление на Windows 8, вкл. във версията за ARM устройства – Windows RT. Сега потребителите на подобни устройства ще могат да отварят безпроблемно сайтове с Flash в браузъра Internet Explorer 10, съобщи блогът на компанията.

Потребителите на настолни компютри и лаптопи с Windows 8 ще продължат да ползват пълноценен Flash, както и досега. Поддръжката на Flash в мобилната версия на Internet Explorer 10 се активира след инсталиране на обновление, което излиза днес.

Първоначално, Microsoft се отказа от Flash, тъй като считаше, че технологията не може да осигури желаните производителност, сигурност и време за автономна работа на таблетите под управление на Windows 8. Компанията обаче промени решението си след проведени тестове в последните месеци, които показват, че повечето таблети удовлетворяват изискванията при работа с Flash.

Същевременно, някои сайтове са поставени в т.нар. черен списък и на тях е блокирано възпроизвеждането на Flash съдържание, поради проблеми със съвместимостта. През май 2012 година Microsoft пусна специална версия на Flash плъгин за IE10, която показва съдържанието само на сайтове, които са преминали проверката на Microsoft за съвместимост.

Пълноценната поддръжка на Flash в Windows 8 ще даде на Microsoft конкурентно предимство, тъй като нито една от останалите мобилни платформа не поддържа Flash. Още с първия си айпад Apple се отказа от Flash. Технологията вече не се поддържа и от Android, след като Adobe прекрати разработката й за тази мобилна платформа през 2012 г.

Коментар