IDC съветва Microsoft спешно да промени Windows 8

Анализатори предупредиха Microsoft, че повечето потребители на Windows 8 си искат познатия десктоп

Анализатори предупредиха Microsoft, че повечето потребители на Windows 8 си искат познатия десктоп

Microsoft трябва да предприеме спешни мерки, за да увеличи търсенето на Windows 8, смята анализаторът от IDC Боб О’Донъл. Четири месеца след пускане на новата ОС на пазара продажбите все още са слаби.

Според анализатора, Microsoft е допуснала няколко грешки, в резултат на които работата с Windows 8 е по-сложна, отколкото с Windows 7. В частност, при зареждане на системата винаги се появява екранът Старт, а в същото време липсва познатият едноименен бутон.

По данни на IDC, потребителите са недоволни от липсата на Старт бутон, както и от това, че системата не им позволява да заредят по подразбиране в режим десктоп.

„Много потребители преминават в привичния си десктоп веднага щом заредят компютъра. Те работят в този режим и рядко ползват интерфейса Metro (бел.ред. – кодовото име на новия потребителски интерфейс, използвано в процеса на разработка)”, коментира О’Донъл пред CNET.

Това неудобство преследва потребителите още от бета версията на Windows 8, отбелязва и анализатор от Brooke Crothers. Някои потребители дори прибягват до външни приложения, които премахват екрана Старт при зареждането на системата и възстановяват познатото меню.

Microsoft вероятно трябва да направи промени, като позволи на потребителите да зареждат системата в десктоп режим, смятат анализаторите. Подобно мнение споделят и производителите на компютри, които знаят с какви неудобства се сблъскват техните клиенти.

Много потребители не разбират новия интерфейс и нямат желание да го изучават. Малко са и информираните за наличието на външни приложения, която връщат по подразбиране познатия десктоп. Предполага се, че желаната промяна да стане факт с обновлението Windows Blue, което ще излезе най-вероятно към средата на годината.

Коментари по темата: „IDC съветва Microsoft спешно да промени Windows 8”

добавете коментар...

  1. Drago

    Голям кеф е да превъртиш няколко екрана за да си стартираш някоя инсталирана програма (която по подразбиране е в последните екрани). А също така колко движения трябва да направиш за да си спреш компютъра. Проблемите с мрежите са същите както при win7, има връзка и няма връзка както му скимне. Поради тези и други дребни проблеми, аз лично не харесвам новата боза на Microsoft. А това което най-мразя е да си купя нещо ново и да почна да го модифицирам и доработвам, че да става за работа.

  2. NEO

    Искам да кажа следното, Първо: * dio *- ти може да нямаш проблем, но явно другите имат щом са недоволни, пък и защо е необходимо нещо да се променя щом усложнява , а не улеснява? така, че промени явно са необходими. А колкото до това, че осмицата била за бизнес среда…ами уважаеми то не е задължително всички да ставаме бизнесмени за да ни хареса, пък и да станем въобще не сигурно, че пак ще сме доволни.
    Вярно е, че си има добавка за бутона СТАРТ, но Самуиле все пак не обиждайте потребителите, че са коне с капаци само защото са свикнали с нещо което в момента им липсва, а видите ли вие сте отворени за новите неща и нямате проблеми.
    Моля ви колеги, щом има съпротива и недоволство, значи нещата не са изпипани и майкрософтците без съмнение трябва да поправят нещата.
    А лично на мен си ми харесват Vista и windows 7! Това е!

  3. Mozo

    Един след друг проблеми. След като премахнаха КУП полезни неща от ХР, сега решиха още повече да се изгаврят с горкия потребител. А кога ще оправят гнусотията с auto sort? Това е едно от най-дразнещите неща в новите им ОС. А на тези, които ги защитават само ще ги попитам – харесва ли ви да се държат с вас като с бавноразвиващи се? Че политиката им от години е ще ползвате ОС както ние кажем, а не както вие искате!

  4. нему

    Разбираш ти от “бизнес среда” и работата на системния админ… Като почнеш да управляваш бизнес документооборот от таблет, тогава ела ми се обади.

  5. Самуил

    Аз не виждам какъм е проблема ? Има си добавка и за старт бутон и за какъвто искат интерфейс…? Сега, че някой са свикнали като кон с капаци си е техен проблем…

  6. S?var

    Напротив 8-цата е много по добра за бизнеса , има много добавки откъм сигурност което я прави много по малко уязвима … и разбира се по удобна за системните администратори който нему харесва да не я ползва но определено за бизнес среда windows 8 е най добър.

  7. Ванко

    Ако това нещо се нарича операционна система, защо тагава пречи на потребителя да работи, както с нея, така и с приложенията които тй стартира като част от неговата работа? Ако проблема е в приложенията и по-точно това че с тях потребителя трябва да работи, то тогава да обяват че Windows 8 не е система за работа, а е система за забавления и да удължат срока на поддръжка на Windows 7 с още 10-тина години, защото е очевидно че бизнеса няма да използва Windows 8 за работа.

  8. dio

    От няколко месеца съм с 8-цата и не виждам никакъв проблем, че нямаш старт меню. С бързо търсене в гугъл намираш шорт кътовете за съответните менюта и продължаваш по старому.
    Хората които се оплакват просто ги е страх от промяна и се съпротивляват, както PowerShell е споделил.

  9. PowerShell

    Моля, редакторът на статията да отбележи, че няма интерфейс с името Metro. В момента графичният дизайн на потребителския шел се нарича Нов потребителски интерфейс (New User Interface).

    Колкото до потребителите – всяка промяна е “плашеща”, а психолозите са открили и доказали, че всяка такава води до съпротива. Разбира се, това е само началната фаза, след която има няколко стъпки, до цялостно приемане или отхвърляне на новата идея.

    Ако се разчита само на потребителските нагласи, сега може би щяхме да работим на Windows XP. Дали това е достатъчно целесъобразно като вариант? Всеки има мнение…

Коментар