Intel въвежда мобилна Linux система за уеб

Нова компютърна платформа, базирана на Linux и предназначена за сърфиране в уеб, представи Intel по време на форум за разработчици в Пекин. Наречена MID (Mobile Internet Device), системата ще позволи създаване на мобилни устройства със сензорни екрани с диагонал от 4 до 6 инча и резолюция от 800х480 до 1024х600.
Ултра компактните MID компютри ще включват RedFlag MIDINUX Linux и множество полезни програми като уеб браузър Firefox, клиент за електронна поща, приложение за четене на новини от RSS потоци, система за  мигновени комуникации и VoIP-услуги.
MID компютрите ще предоставят и мултимедийни функции. Платформата на Intel поддържа WLAN, WWLAN, GPS, Bluetooth, USB и мобилна телевизия. В бъдещите компютри на нейна база ще присъства и уеб камера.
Платформата поддържа от 255 до 512 мегабайта оперативна памет, но засега не е известен типът на процесора. По данни от Intel, времето за пълно зареждане на MID компютрите няма да превишава 18 секунди, а преминаването от спящ в работен режим ще става за 3,2 секунди.

Коментар