Норвежка партия иска да узакони P2P мрежите

Либералната партия на Норвегия, една от големите в страната, излезе с резолюция в подкрепа на легализацията  на децентрализираните мрежи за безплатен обмен на файлове (P2P), защитени с авторски права, съобщи CNews.ru, позовавайки се на Out-law.com.
В резолюцията се казва, че в страната е необходимо да се узакони обмен при условията на некомерсиално използване на файловете. Партията призовава също за забрана на приложението на каквито и да е технологии за управление на цифровите права (DRM) и за намаляване на срока на действие на авторските права.
Либералната партия на Норвегия е първата немаргинална политическа организация в Европа, която излиза с подобна позиция. Партията заема седмо място по популярност в скандинавската страна, с 10 места от общо 169 в парламента, което й отрежда 5,9%. Резолюцията е приета по инициатива на младежките крила на организацията.
Представителите на партията осъзнават, че ако подобно решение бъде прието за закон, това ще усложни международните отношения и ще постави под въпрос членството на страната в Световната търговска организация, както и в Световната организация за интелектуална собственост. За да бъдат избегнати усложнения, ръководството на партията предлага обсъждане на въпроса на международно ниво.

Коментар