Чака се ръст в търсенето и поевтиняване на паметите

Представители на три от най-големите производители на процесори, дънни платки и памет разкриха подробности за нови продукти и тенденции в развитието на компютърния пазар по време на семинар на ИТ дистрибутора ISA Hardware.

Очаква се повишаване в търсенето на системна памет, заяви Михай Марку, представител Kingston Technology за България и Румъния. Ръстът в потреблението ще бъде предизвикан от новата операционна система Windows Vista, уточни той.
Наблюдава се също тенденция към поевтиняване на паметите, въпреки някои периоди на временно покачване на цените, добави представителят на един от водещите производители в сектора. Именно поради това, Михай Марку посъветва дилърите да не се презапасяват с памети.
Забелязва се също и увеличено търсене на флаш памети, което е продиктувано от все по-голямата нужда за памет в мобилните телефони и преносимите музикални плеъри. Един от новите продукти на Kingston в този клас е DataTraveler Reader, който съвместява флаш-памет и четец на SD, SDHC, MMC, MMCplus карти.
Партньорската програма на Kingston включва и онлайн академия за по-подробно запознаване с технологиите и продуктите на компанията. За момента Kingston Technology държи малко над 10% от пазара на системна памет в България, стана ясно на семинара.
3.5 милиона дънни платки произвежда на месец компанията ECS (Elitegroup Computer Systems), съобщи Ивайло Конев, търговски мениджър за продуктите на Elitegroup. Компанията е в топ 3 сред производителите на дънни платки в световен мащаб.

Характерни за ECS са големият избор от решения, както и стриктният контрол върху качеството, посочи Конев. На всяка една платка се тестват всички портове, като по този начин се избягват фабричните дефекти. Компанията работи тясно с гиганта Intel, което й позволява да предложи бързо на пазара дънни платки с най-новите чипсети.
ECS разработва платформи за изграждане на настолни компютърни системи, базирани както на AMD, така и на Intel, вкл. и такива с многоядрени процесори. Портфолиото включва разнообразие от модели за двете платформи, с чипсети от Intel, VIA, SiS, Nvidia и AMD и в широк диапазон на производителността и цените.
Логистиката също е на високо ниво за ECS. Продукти, които не са налични в склада да дистрибутора, могат да бъдат доставяни в период от 3 до 4 дни, посочи Ивайло Конев. Този кратък период е в полза не само на дилърите, но и на техните клиенти, които много бързо могат да получат търсения продукт. Не на последно място, дънните платки от серията Extreme идват с 36 месеца гаранция.
За технологичните предимства на процесорите на AMD говори Рамона Продеа, регионален представител на компанията за България, Румъния и Унгария. Архитектурата Direct Connect Architecture, например, заедно с AMD64 могат да подобрят общата работна производителност, посочи Продеа. Друга технология, AMD Cool’n’Quiet, ефективно намалява консумираната енергия и позволява да се изграждат по-безшумни системи.

Коментар