Потребителите искат Dell да върне XP на своите PC

Много от потребители на Dell искат от компанията да върне операционната система XP в своите компютри, според фирменото он-лайн проучване. Както повечето производители на компютри, така и Dell започна да предлага PC с предварително инсталирана Vista, след като Microsoft пусна през януари новата си ОС. От Dell казват обаче, че в рамките на проекта IdeaStorm потребителите са поискали от компанията да върне XP, съобщи silicon.com.
Във форума едно от най-подкрепяните искания е връщането на опцията за Windows XP. То е събрало 10 000 точки, което го поставя сред най-популярните, макар и да не може да се сравнява с желанията Dell да добави Linux или OpenOffice.org в своите компютри.
Windows XP стана рядко срещана система след пускането на Vista, но не и невъзможна за намиране. HP, например, обяви, че ще продължи да продава XP на машините си, предназначени за малките и средните фирми, а CompUSA все още продава бизнес ориентирани XP системи. Lenovo също продължи да продава XP на много от своите бизнес системи.
От Dell съобщават, че ще започнат веднага да добавят XP Home и Professional като опция за четири от моделите си на лаптопи Inspiron и на два от десктопите си Dimension. По-рано този месец от компанията бяха казали, че ще включат XP като възможност за малките бизнес клиенти, но не и за домашните потребители.
Според анализаторите, този ход на Dell не е добър знак за Vista. IDC смята, че исканията на потребителите за връщане на XP означават, че новата ОС не е могла да стигне до сърцата на потребителите.
От друга страна обаче, по-голямата част от исканията за XP са на малките бизнес единици, които все още работят добре с предпоследната ОС на Microsoft. По принцип те също имат желание да преминат на Vista, но засега XP ги устройва и смятат да изчакат още време, преди да ъпгрейднат своите машини.
Microsoft реагира, като заяви, че Dell отговаря на исканията на едно малцинство, което има специфични изисквания. Докато по-голямата част от потребителите, както всъщност признават и от Dell, искат най-новите и най-добрите технологии, а те включват и Windows Vista, посочват от Micorosft.
Софтуерният гигант каза в изявление, цитирано от silicon.com, че ще спре да продава Windows XP на големите PC производители от януари. По-малките асемблатори на машини ще могат да продават XP машини още една година.

Коментар