Чакат се първите лаптопи от Dell с Linux

Първите мобилни и настолни компютри от Dell с предварително инсталирана операционна система Linux може да се появят до края на април, според публикация в сайта DesktopLinux.
Най-вероятно компютърният гигант ще използва версията Ubuntu, предполага сайтът. Сред другите възможности са Novell/SUSE, Red Hat, Fedora и openSUSE.
Миналия месец Dell официално потвърди своето намерение да пусне настолни РС и лаптопи с Linux ОС. Компанията е решена да предприеме този ход, след като хиляди нейни потребители поискаха конфигурации с предварително инсталирана Linux във форума IdeaStorm.
Самият шеф на компанията, Майкъл Дел, използва вкъщи, на домашния си компютър Ubuntu Linux, както и набор от приложения с отворен код, сред които браузъра Firefox и пакета офис програми OpenOffice.org.
Междувременно много от потребителите на Dell гласуваха във форума на компанията за връщане на Windows XP в конфигурациите на РС-тата, предлагани от гиганта. Както е известно, Dell премина към Vista в новите си компютри, което явно не е по вкуса на голяма част от клиентите, предимно от средите на малкия бизнес.

Коментар