Microsoft ще преодолява цифровото разделение

Всички хора заслужават шанса да осъществят пълния си потенциал, заяви Бил Гейтс, президент на Майкрософт

Майкрософт обяви план за преодоляване на цифровото разделение. Повече от 30 години след изобретяването на персоналния компютър, информационните технологии са достъпни единствено за 1 милиард от общо 6.5 милиарда хора по света, посочиха от корпорацията.

Персоналните компютри и Интернет носят безброй ползи на развития свят и продължават да променят бизнеса, комуникациите, образованието, общуването и забавлението. Все още обаче има много пречки пред цифровата революция в много страни, отдалечени области и лишени от средства общности. Докато водещата  част на световната икономика се компютъризира и развива динамично, в същото време икономическото и социалното развитие е много трудно в местата и за хората, които остават отвъд бариерата на цифровото разделение.

“Като социално отговорна компания, Майкрософт работи от десетилетия за разширяване на достъпа на всички до информационните технологии. В сътрудничество с училища, правителства, бизнеса и общности във всяка страна, където провежда дейността си, компанията научи много относно препятствията пред достъпа и икономическите възможности и как да се преодолеят пречките”, гласи официалното съобщение от софтуерния гигант.

Сега Майкрософт разширява обхвата на програмата „Неограничени възможности” така, че да намали цифровото разделение. Още през първия етап, до 2015 г.,  се планира над 1 милиард хора да получат достъп до информационните технологии чрез инициативи в областта на образованието, насърчаването на иновациите и създаването на нови работни места и икономически възможности.

Петгодишната инвестиция на Майкрософт в размер на 250 милиона щ. д. в програмата „Партньори в познанието” вече предостави обучение и ИТ умения на 2.5 милиона преподаватели и над 57 милиона ученици в 101 страни, уточниха от компанията. За да могат повече ученици да използват и допълнително да развиват уменията си, гигантът създаде Microsoft Student Innovation Suite – пакет със софтуерни продукти, включващ образователни версии на Windows и Microsoft Office, предназначен специално за ученици. Комплектът ще бъде достъпен чрез правителствени програми, които ще помогнат на учениците да получат персонални компютри за домашни и учебни цели.

Microsoft Student Innovation Suite се предлага за 3 щатски долара на правителствата в много страни и като част от целевите програми, които предоставят персонални компютри на учениците. Въпреки че първоначално Майкрософт вложи стотици милиони долари в разработването на Windows” и Microsoft Office, сега ги предлага приблизително на цената на възпроизвеждането на дисковете, на които те са записани, твърди компанията. В същото време Майкрософт увеличава ангажираността си с няколко програми за ИТ обучение, които вече функционират по света.

“Всички хора заслужават шанса да осъществят пълния си потенциал,” заяви Бил Гейтс, президент на Майкрософт. “Предоставянето на ползите на технологиите на още 5 милиарда хора изисква нови продукти, които да отговорят на потребностите на общностите без достъп до технологиите; творчески и нови бизнес подходи, които правят технологиите по-достъпни във всяко отношение; и тясно сътрудничество между правителствата, образователните институции и обществените организации”, допълни най-богатият човек в света.

Коментар