Тестват хирургически робот в космическа среда

NASA ще тества хирургически робот в космическа среда. Тестът предстои да бъде извършен през май под водата, където учените ще симулират околна среда с нулева гравитация.

Подвижният робот, който може да бъде контролиран по Интернет от хирург на хиляди километри разстояние, е разработен с пари на департамента по отбрана на САЩ. Целта е роботът да оперира ранени войници на бойното поле, да извършва сложни хирургически операции в развиващите се страни и да помага на болни астронавти в космоса.

Всички преносими части на устройството могат да бъдат транспортирани и сглобени и от хора, които не са инженери, на отдалечени места, писа msnbc.msn.com. Роботите за операции, използвани в болниците в момента, са доста по-тежки, което ги прави непреносими и освен това те са трудни за сглобяване. Друг проблем е, че настоящите роботи не са конструирани да бъдат управлявани от километрични разстояния.

Когато мобилният робот Raven се намира в лабораторията Aquarius Undersea на брега на Флорида, неговите ръце, държащи хирургически инструменти, ще бъдат контролирани от доктори в Сиатъл, които ще седят пред компютърен екран и ще държат подвижни метални ръце. Експериментът ще включва зашиване на дупка на гумена тръба като симулация на пукнат кръвоносен съд. Хирурзите ще направят също така и тест за умения, с който ще оценяват студентите по медицина.

Дигиталните инструкции на хирурзите ще се движат по комерсиална интернет връзка от Сиатъл до Ки Ларго, Флорида, а после чрез безжична връзка – до шамандура, която е свързана с кабел с подобния на подводница пашкул на около 60 стъпки под водата. Двама астронавти и един пилотен хирург на NASAще бъдат заедно с робота в пашкула.

Известен проблем към момента е закъснението между инструкциите на хирурзите и движението на ръцете на робота, тъй като всяка секунда по време на операция е от изключително значение. Екипът от разработчици обаче е убеден, че ще може да преодолее закъснението.

При нулева гравитация и роботът, и пациентът трябва да бъдат приковани на едно място, а докторите ще трябва да се справят с различно от нормалното движение на органите и течностите. Една от основните цели на подводния експеримент е да покаже, че роботът може лесно да бъде демонтиран, транспортиран и сглобен отново от не-инженери в среда с нулева гравитация.

В проекта участват доктори, инженери и компютърни специалисти. Те смятат, че роботът ще може да прави фини операции. Такива са операциите на сърцето или простатата. Учените се надяват роботът да стане стандарт за всяка операционна стая, но съзнават, че този процес ще бъде бавен и труден.

NASA финансира подводния експеримент, предвиден за 7–18 май, а за останалите разходи се е погрижил департаментът по отбрана.

Коментар