Флаш драйвове достигат вече 512GB

Рекордно висок капацитет достигат новите флаш драйвове на компанията SimpleTech. Нейната линия 3,5-инчови твърдотелни устройства (SSD) Zeus-IOPS предлага капацитет от 256 и 512 GB, съобщи engadget.com.
Флайш драйвовете ще работят 200 пъти по-бързо от класическите твърди дискове със скорост на въртене на шпиндела 15,000 оборота в минута. Това твърдение със сигурност ще предизвика съмнения у специалистите.
SSD устройствата използват флаш памет като носител за съхранение на данните. Това ги прави по-устойчиви на външни въздействия, тъй като нямат движещи се части, както при обикновените твърди дискове.
256-гигабайтовият модел от серията Zeus-IOPS вече е достъпен от компанията, но официално цената още не е обявена. Моделът с 512GB се очаква по-късно през годината.
Според експертите на SimpleTech, цената на SSD драйвовете бързо ще намалява и към 2012 година един гигабайт ще струва 2 долара. Това означава, че 512GB SSD ще може да се купи за $1000. По-достъпен ще изглежда 256-гигабайтов драйв, който ще струва малко над 500 долара, според прогнозата на SimpleTech.

Коментар