Мобилните мрежи убивали пчелите

Излъчването от мобилните телефони и базовите станции на клетъчните мрежи може да е много опасно за пчелите. Това показват резултатите от скорошно изследване на учени от немския университет Кобленц-Ландау.

Оказва се, че пчелите избягват да се връщат в кошерите, които се намират в близост до източници на електромагнитно излъчване. Резултатът е гибел както за самите пчели, така и за кошерите, писа pcnews.ru.

Според една от версиите, причината за подобно поведение на пчелите е фактът, че интензивното електромагнитно излъчване нарушава ориентацията на пчелите и те не намират пътя към своя дом.

Изследванията на немските учени са на много ранен етап, така че не може със сигурност да се определят за опасни мобилните телефони и мрежи. Но ако хипотезата се потвърди, проблемът ще се окаже много сериозен, тъй като гибелта на пчелите би довела до катаклизми в природата.

Масова смърт на пчели ще означава катастрофа за селското стопанство. Известно е, че всяка година пчелите опрашват огромни обеми селскостопански култури.

Проблемът с пчелите вече се наблюдава в различни райони на света. По западното крайбрежие на САЩ, например, са погинали над 60% от пчелите, а на източното – 70%.

Масова гибел на пчели се наблюдава и в редица страни на Европа. В засегнатите райони излъчването на мобилните мрежи вече е преминало критичен праг.

Коментари по темата: „Мобилните мрежи убивали пчелите”

добавете коментар...

  1. Бейб,64

    Дано тези данни са навреме, да не е късно за защита на популациите пчели и полезни насекоми.
    Бях чела, че в природата нишитесе заместват – т.е.като се избиват пчелите да не се появят на тяхно място стършели и да видим колко струват луксовете технически и лакомията.

Коментар