Създават стандарти за отворения софтуер

За първи резултати от своята работа съобщи наскоро сформираният Алианс за отворени решения (Open Solutions Alliance – OSA). Участниците в некомерсиалния консорциум са подготвили пътна карта за решаване на конкретни проблеми по взаимодействието на различни компоненти на бизнес системите с отворен код.
Крайният резултат от работата по тази карта ще бъде документ със стандарти и инструкции, които ще служат на обществото на отворения код като гид за създаване на интероперативно програмно осигуряване.
Освен това, OSA ще създаде прототипи на работещ код, които ще демонстрират на практика действието на принципите на интероперативността. Първите такива прототипи се явяват "Common Customer View", целта на които е да обединят информация, съхранявана в различни програмни продукти на участниците в OSA, вкл. CRM, ERP и BI приложения.
OSA е некомерсиална организация, призвана да съдейства за постигане на интероперативност между различните бизнес софтуери с отворен код. В консорциума членуват 12 компании, сред които Adaptive Planning Inc., Centric CRM, CollabNet Inc., EnterpriseDB Corp., GroundWork Open Source Inc., Hyperic Inc., JasperSoft Corp., Openbravo SL, SourceForge.net, SpikeSource Inc., Talend и Unisys Corp.
В близките дни предстои да бъдат приети нови членове, съобщава Yahoo News.

Коментар