Нов тип пестеливи принтери ще отдава под наем HP

HP съобщи за нова линия мултифункционални мастилено–струйни принтери за бизнеса, наречена Edgeline. Това, което прави принтерите специални, е тяхната ефикасност: те са толкова пестеливи, че компанията не планира въобще да ги продава, написа arstechnica. Принтерите обаче могат да бъдат отдавани под наем.

Новите устройства използват и нова технология. Особеното при нея е, че принтерната глава, която се намира по цялата ширина на хартията, остава неподвижна, докато хартията се движи в принтера. Главата поставя специално химическо вещество върху хартията, преди да сложи мастилото, в резултат на което изсъхването става почти веднага.

Един от новите модели е HP CM8060 Color, който принтира 60 страници за една минута в едноцветен режим и 50 страници за минута в цветен при резолюция от 600х1200 dpi. Принтерът разбира и езиците HP PCL и PostScript, а освен това е и с вградени скенер и факс.

За разлика от своята обичайна практика за продажби, компанията смята да предлага тези принтери само с договор за наемане. Устройствата няма да се продават нито на потребителите, нито на търговците.

От HP казват, че новите принтери са създадени по молба на потребителите. Те са искали принтерът да има изключително добри характеристики на едноцветно устройство (скорост, надеждност и експлоатационни разходи), но заедно с това да работи с цветове и да е икономично. Решението било комбинацията между мастилото HP Vivera, новата стационарна принтерна глава и метод за слагане на мастилото на хартията, който чисто отделял принтерната глава от хартията.

От HP още не са уточнили колко ще струват договорите за принтерите. Ясно е обаче, че целта на компанията са големите контракти. Компанията дава за пример, че един средностатистически клиент на нейните нови устройства ще принтира по 20,000 страници на месец, от които 60% ще са едноцветни, а 40% цветни. Обикновеният договор ще е за период от 4 години.

Въпреки че принтерите ще са достъпни само с договор, HP твърди, че потребителите ще намалят разходите си за печатане с поне 30%, в сравнение с обикновените принтери. Това ще се дължи на ниската употреба на мастило и увеличената надеждност. Цената, за която компанията ще отдава под наем принтерите, обаче все още не е известна и не може да се определи дали наистина наемането на принтерите ще бъде по-изгодно за потребителите.

Коментар