Microsoft въвежда цветни бар-кодове

Система от цветни триъгълни щрих-кодове за нанасяне върху дискове с видеоигри, програмни продукти и филми представи Microsoft. Появата на High Capacity Color Barcode е планирана за втората половина на 2007 г., според pcnews.ru.
Новата система позволява поместване на повече информация в щрих-кода. Освен това ще може да се приложи и технология за сканиране на зашифровани в цветните триъгълници уеб адреси към допълнителни материали.
Microsoft ще използва 4- и 8-цветни бар-кодове, които ще събират информация, еквивалентна на около две страници машинописен текст (3500 символа). В компанията се надяват, че в бъдеще новата система не само ще замени сегашната UPC (Universal Product Code), но и значително ще усложни живота на пиратите, като помогне на потребителите по-лесно да разпознават ментетата.
Работата с цветни бар-кодове може да се организира дори с уеб камера или с камера от мобилен телефон.
Има и някои проблеми за решаване. На първо място, за прочитане на цветните щрих-кодове ще са необходими нов тип скенери. Второ, самият процес на нанасяне на бар-кодовете ще бъде по-скъп, заради използването на по-качествен печат и полиграфия.

Коментар