Microsoft и Samsung се споразумяха да си споделят патенти

Microsoft съобщи за ново споразумение за споделяне на патенти, този път със Samsung. Софтуерната корпорация ще позволи на Samsung да използва нейни патенти в собствените си продукти, а южнокорейският гигант няма да надига глас, когато Microsoft използва свободен код.

От Samsung казват, че подобни споразумения разширяват достъпа до идеи и водят до създаване на по-желани продукти за потребителите. Това е напълно логично, тъй като колкото по-малко време инженерите прекарват в опасения, че са засегнали нечий патент, толкова по-бързо ще създават нови продукти, по-желани на пазара от своите предшественици.

Никоя от двете компании не обяви колко пари ще спечели и коя колко ще взима от другата. Плащанията ще се пресмятат на основата на стойността на минали и бъдещи изобретения, според www.arstechnica.com.

Samsung издаде повече патенти в САЩ от която и да е друга компания. За Microsoft сделката със Samsung е част от серия подобни споразумения, които сключи с компании като Fuji Xerox, Novell, NEC, Seiko Epson и Nortel.

Колкото повече Xbox и Zune устройства прави Microsoft, толкова по-голяма полза ще има тя от Samsung. Обратното също е вярно – колкото повече продукти, използващи софтуера на Microsoft, прави Samsung, и за него ще расте ползата от партньорството със софтуерния гигант. Още повече, че без това партньорство, рано или късно, двете компании щяха неизбежно да станат свирепи конкуренти.

Коментар