Универсален робот лансират Боинг и iRobot

Робот от ново поколение създават компаниите iRobot и Боинг. Наречен Small Unmanned Ground Vehicle (SUGV), роботът е предназначен за цивилна, търговска и военна употреба.

Хай-тек устройството тежи около 13,5 кг и може да става компактно за по-лесно пренасяне от едно място на друго. За да се намалят разходите на SUGV, разработчиците използват компоненти, които са широко разпространени на пазара.

Small Unmanned Ground Vehicle (SUGV) е предназначен за цивилна, търговска и военна употреба.

От iRobot казват, че SUGV Early е достатъчно лек, за да може да се пренася на дълги разстояния. Освен това с него се работи лесно и компанията очаква роботът да стане стандартен инструмент за пехотата и специалните полицейски отряди.

Съвместната работа с Боинг ще помогне да се опростят системите на робота и да се увеличат неговите способности. Очаква се също партньорството да допринесе за по-бързото налагане на робота на световния пазар.

Първите SUGV Early роботи ще бъдат доставени през 2008 година. IRobot ще отговаря за дизайна и производството на машината, докато Боинг ще се занимава със системната интеграция и глобалния маркетинг.

Преди време iRobot работеше над подобрения по своя робот PackBot, който е по-тежък от SUGV. Това е едно проследяващо устройство, което “подслушва” за неприятелски огън на бойното поле.

Използвайки своята система REDOWL (Robot Enhanced Detection Outpost with Lasers), PackBot може да се движи по бойното поле и да различава стрелба от АК-47 (калашник) и М-16 чрез своите шест микрофона. Когато работи заедно с устройство Micro Air Vehicle (MAV), което лети във въздуха, PackBot може да прати до оператора точното местоположение на неприятелските части.

Коментар