Фирмените ИТ отдели изостават от тенденцията Web 2.0

  
Изследователските и ИТ отделите в компаниите са заплашени от понижаване на статута им на движещи сили на едно предприятие до звена с поддържаща функция, поради липса на визия и технологични нововъведения.

Един нов доклад на London School of Economics (LSE) и PA Consulting предупреждава, че често ИТ нововъведенията са задушавани от фокусирането на изследователите и ИТ отделите върху автоматизация и модернизация на вече използваните технологии. Според проучването, настоящият бум на блогове, онлайн общности за търговия като eBay и виртуални светове като Second Life показва, че потребителите искат по-богати, интерактивни ИТ, които да заличат традиционните граници.

PA Consulting твърди, че ерата на ИТ е в самото си начало. В нея вече се случват много вълнуващи неща, като например това, че банките използват Second Life, за да създават свои клонове във виртуалния свят. Енергийните компании създават там петролни платформи, а компаниите за финансови услуги споделят своите вътрешни блогове с потребителите.

Според експерти от LSE, някои от новите web 2.0 технологии намират все по-голямо приложение в бизнеса, а това трябва да накара ИТ отделите на фирмите да са се замислят над тази тенденция. Фирмата за проучвания Gartner също предупреди, че мениджърите все по-малко гледат на технологиите като на движещи сили на растежа на компаниите, което се дължи на липсата на визия на шефовете на ИТ отделите.

Повечето ИТ шефове са лишени от нестандартно мислене, което би им помогнало да преминат границата на традиционното. В ИТ отделите на компаниите има прекалено много хора, които чакат някой друг да направи първата стъпка, отчита Gartner.

От друга страна, мениджърите вече търсят по-нестандартни идеи за разрастване на бизнеса и положението, в което се намират ИТ отделите, ги кара да насочат вниманието си другаде. Това обаче вреди и на самото предприятие, като се има предвид, че се намираме в зората на технологичната ера, в която именно ИТ трябва да са основна движеща сила на растежа на компаниите.

Gartner съветва шефовете на ИТ отделите да създадат “офис на трансформация”, който да работи в по-тесни отношения с потребителските търсения. Нужни са нови идеи, процеси и технологии, които да помогнат на бизнеса да расте, посочват анализаторите.

Коментар