Постигнат е нов рекорд в скоростта на Интернет

С рекорд в скоростта на предаване на данни през интернет се похвали група изследователи.
На среща на консорциума Internet2 бяха разкрити подробности за тест, извършен още на 31 декември 2006 г., при който е постигната скорост 9,08 гигабита в секунда (или 1,135 гигабайта в секунда), съобщи Асошиейтед Прес. Подробности за експеримента са достъпни и на официалния сайт на Internet2.
Изследователите са използвали модифицирани интернет протоколи и адресно пространство IPv6. Разстоянието между абонатите, включени към високоскоростната мрежа Internet2, е било 20 хиляди мили. Рекордът за предаване на данни с използване на адресната система IPv4 е 8,8 гигабита в секунда.
Специалистите считат, че в близко време тяхното постижение няма да бъде подобрено. Теоретичната пропускателна способност на Internet2 е 10 гигабита в секунда. По правило, 10% от лентата на високоскоростната мрежа трябва да бъде отделена за обезпечаване на стабилност на предаването и разпознаване на трафика.
Консорциумът Internet2 обаче е решен да изгради нова мрежа с пропускателна способност 100 гигабита в секунда. При такава скорост предаването на филм с високо качество ще отнеме няколко секунди. За сравнение, пренасянето на същия филм по сегашните широколентови интернет мрежи отнема няколко часа.

по темата: „Постигнат е нов рекорд в скоростта на Интернет”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Поне един линк към консорциума Internet2 да бяхте сложили !? Изобщо във всяка новина трябва да се слагат линкове към източници и организации – така правят професионалистите !

Коментар