РС купувачите все повече искат “чисти” компютри

 
Когато големите бизнеси си купуват нови компютри, те често трият всичко от хард драйва, за да го изчистят, и след това инсталират свежо копие на Windows и друг софтуер, който искат служителите да имат на своите PC-та.

Някои обикновени потребители, разочаровани от всичкия пробен софтуер, десктоп икони и други подобни неща, които идват записани на техните компютри, правят същото нещо. Това, което работи за бизнес клиентите, обаче не винаги е толкова лесно за индивидуалния потребител.

Много компютри всъщност не идват с чисто копие на операционна система. Вместо това, те се продават с диск за възстановяване, който възвръща вида на системата такава, каквато е била в началото – с всичкия допълнителен софтуер. Потребителите приемат, че компютърът идва с много допълнителни ненужни програми и са готови да ги премахнат, но това, което ги вбесява е, че се налага да си купуват второ копие на операционна система. А все пак, когато си плащаш за нещо, то е желателно да получиш това, за което си платил.

Производители на компютри като Gateway и Dell предлагат на потребителите диск, на който има само Windows, което им позволява да направят чисто инсталиране на операционната система, ако поискат. Други, като Hewlett-Packard и Sony използват опция “system restore”. HP така улеснява поддръжката на продукта, писа CNET. Apple също използва опция за възстановяване на системата на своите Mac компютри, макар и нейните машини да се продават само с две пробни програми, iWork и Microsoft Office, заедно с пълните версии на iLife и още няколко други.

Анализаторите от IDC смятат, че предлагането на диск, който съдържа само операционната система, изглежда е начинът за по-добро задоволяване на потребителите. Lenovo използва диск за възстановяване, но някои от новите модели компютри, които компанията започна да предлага, са с опция “custom restore”, която позволява на потребителите да изберат кои от софтуерните програми да реинсталират. Това дава възможност на потребителите да възстановяват само програмите, които искат.

Наблюдателите на пазара очакват PC производителите да започнат да предлагат чисти компютри, без какъвто и да било пробен софтуер или други преинсталирани програми. На потребителите може да се наложи обаче да платят повече, за да компенсират факта, че PC доставчиците печелят от много от програмите, които прибавят към хард диска на новия компютър.

Една от причините “чистото PC” да е по-добра алтернатива от това да се трие хард диска е, че производителите на компютри също така оборудват своите машини с необходимите драйвери за техния специфичен хардуер. И макар много PC производители да ги имат за сваляне на своите уеб сайтове, намирането на всички необходими драйвери може да се окаже сериозно предизвикателство.

Коментар