Въвеждат правила за мюсюлманите в космоса

Малайзия публикува списък с правила, които трябва да спазват мюсюлманите по време на полет в космоса. В брошурата се посочва, че условията на живот в орбита, макар и да се различават от земните, не са препятствие за изпълнение на задълженията на правоверния мюсюлманин, съобщи foxnews.com.
Полетът в космоса води до редица усложнения за мюсюлманите, ако искат да спазват предписанията на исляма. Слънцето изгрява на борда на Международната космическа станция 16 пъти в денонощието, колкото са обиколките на станцията около Земята. Това означава мюсюлманите в космоса да се молят 80 пъти на ден, тъй като на земята го правят по пет пъти.
Други проблеми възникват от високата скорост на космическата станция, която, движейки се с 27 хиляди километра в час, застъпва свещените мюсюлмански градове. Но най-сериозният проблем може би е безтегловното състояние, което затруднява мюсюлманите космонавти да заемат характерните пози за молитва.
Документът за правилата на поведение в космоса позволява на правоверните мюсюлмани да употребяват хранителни продукти, приготвени само в съответствие с нормите на исляма. Все пак им се разрешава да консумират “съмнителна” храна, но само в количества, които подтискат глада.
Първият малайзийски космонавт трябва да излети през октомври тази година на борда на руския кораб "Съюз". Експедицията обаче съвпада с Рамадан – свещеният за мюсюлманите месец, по време на който последователите на исляма са длъжни да постят. На космонавтите ще бъде разрешено да постят след като се върнат на Земята.

по темата: „Въвеждат правила за мюсюлманите в космоса”

добавете коментар...

  1. az

    и как става това молене по 5 пъти на ден ако ходиш на работа примерно

  2. muslim

    Добре де защо не се споменава точния източник на брошурата, както и текстовете в нея?!!!!

    Другото което е, Аллах е повелил на мюсюлманите 5 кратна молитва в денонощието, в определени времена, така че въпроса е спорен и то много, защото едно денонощие се явява 24 часа, дори и в космоса да си 24 часа са си 24 часа.
    Второ, при неомходимост, или при неспособност за изпълнение на молитвата към определената посока и с определените движения, Исляма улеснява хората като им разрешава да изпълняват молитвата според възможностите им, не е задължително да застанат към Мекка след като са неспособни на това, и не е задължително да изпълняват с точност движенията, след като са в безтегловност.

    За подобни ислямски становища са нужни доводи от Корана и преданията на Пратеника Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари), както и редица други изисквания.

    И да не забравяме, че Исляма има за цел да улесни хората, предлагайки им начини за постигане на духовно и материално равновесие, а не да ги затрудни.

    За мен това е поредния опит на Фокснюс да се подиграе с тази свещена религия, което не прави чест на подобна медия.

  3. digital

    горките те! 🙂

Коментар