Oracle отново е първа при релационните бази данни

През 2006 г. пазарът на системи за управление на релационни бази данни се е увеличил с 14.3%, в сравнение с 2005, според  проучване на IDC. На първо място отново е Oracle с пазарен дял от 44% и приходи от софтуер в размер на $7.3 млрд., което е скок с 14.7%, спрямо предходната година.
Oracle продължава да води, подкрепена очевидно от широкото приемане на версията 10g R2 и от успеха на основните опции, съобщиха от компанията, позовавайки се на IDC.
IBM остава на второ място с $3.5 млрд., а трета е Microsoft с $3 млрд.
Подобренията към ASE 15 помогнаха на Sybase да увеличи приходите си с 4.3% до $524 млн., следвана от Teradata, която скоро ще стане самостоятелна компания, с $457 млн.
По-малките производители на софтуер регистрираха сравнително високо средно увеличение на приходите с 5.3% през 2006, в сравнение с 2005, сочат резултатите на IDC.
Проучването представя предварителните данни, както за петте най-големи производители на пазара на системите за управление на релационни бази данни през 2006 г., така и за пазара като цяло. Данните ще бъдат коригирани въз основа на допълнително проучване.
Пазарът на системи за управление на релационни бази данни през 2006 година регистрира развитие и демонстрира своята жизненост. Доказателство за това е разрастването му, както и фактът, че и по-малки компании набират скорост.

Коментар